Gemeente Breda

Persberichten

21-01-2003

Handen ineen voor optimaal gebruik Grote Markt

Alle partijen met belangen op de Grote Markt, hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk te komen tot een optimaal gebruik van dit voor Breda zo waardevolle binnenstadsplein. Over een ding zijn ze het allemaal eens: zonder de warenmarkt, de horeca en de detailhandel zou dit stukje Breda aanzienlijk minder bruisen. Om al deze functies goed naast en mét elkaar te laten voortbestaan en meer profijt van elkaar te hebben wordt het ´Overleg Grote Markt´ in het leven geroepen. Daartoe ondertekenen vandaag de Centrale Vereniging Ambulante Handel, De Wandelerij (horeca), de detaillisten rondom de Grote Markt, de Kamer van Koophandel West-Brabant, de gemeente Breda en het VVV het convenant Grote Markt. Het nieuwe overlegorgaan wordt onafhankelijk voorgezeten door de heer Henk Linders, directeur BRO uit Vught.

De resultaten van het onderzoek over de Grote Markt dat afgelopen jaar werd uitgevoerd vormde de directe aanleiding om dit overlegorgaan in het leven te roepen. In dit onderzoek werd het functioneren van de weekmarkt tegen het licht gehouden en kwamen knelpunten in de relatie tussen diverse partijen aan de orde. De Bredase weekmarkt op de Grote Markt werd door de ondervraagden met een ruime voldoende beloond. Daarnaast was opvallend dat partijen onderling elkaars belangen en wensen niet altijd goed in beeld hebben. Of zoals in het convenant omschreven wordt: «onbekend maakt onbemind«. Hier wreekt zich het ontbreken van een integraal overlegorgaan.
Er was weinig overredingskracht voor nodig om iedereen aan tafel te krijgen. Van meet af aan was er grote bereidheid deze omissie uit het verleden goed te maken in het belang van een optimaal gebruik van de Grote Markt. Bovendien beloven alle partijen dat de representativiteit van de vertegenwoordiging gewaarborgd is, waardoor de onduidelijkheid over aanspreekbaarheid van partijen ook tot het verleden behoort. Overleg Orgaan Grote Markt
Het Overlegorgaan komt drie keer per jaar bijeen. Het gemeenschappelijk doel is een zo optimaal mogelijk gebruik van de Grote Markt voor alle functies die er nu al zijn zoals weekmarkt, terras, winkel, evenement en wonen.
De voorzitters van de convenantpartijen nemen namens hun achterban zitting in het Overleg Grote Markt. Vanuit de gemeente zijn dat naast de nieuwe marktmeester, vertegenwoordigers van economische zaken, stadsbeheer en vergunningen en handhaving.In het onderzoeksrapport klonk met name een geluid om meer handhaving door. Als één van de actiepunten voor 2003 belooft de gemeente dan ook een beter toezicht over naleving van de afgesproken regels. Ook zal de gemeente voor 1 april een Marktcommissie instellen die zich gaat bezig houden met branchering en situering van de warenmarkt op de Grote Markt in Breda.

Na twee jaar worden de resultaten van het Overlegorgaan geëvalueerd.

Breda, 21 januari 2003