Rijksuniversiteit Groningen

21 jan 2003

Nummer 6 21 januari 2003

Top-hoogleraar ontmoet top-scholier

VWO-scholieren volgen Masterclass-reeks over actuele economie

Noot voor de pers

Op zes middagen in januari, februari en maart 2003 organiseert de Faculteit der Economische Wetenschappen (FEW) van de Rijksuniversiteit Groningen een reeks Masterclasses voor een groep van de beste leerlingen uit de hoogste klassen van het VWO. Zes top-docenten, onder wie prof. J. de Haan, prof. mw. J. Hoekstra en prof. H. van Ees, verzorgen op deze middagen workshops en colleges op het hoogste niveau. De FEW biedt een variëteit aan interactieve colleges over actuele economische vragen zodat de scholieren alvast kennis kunnen maken met het scala aan vakgebieden in de economie.

In de Masterclasses zal interactie voorop staan. Zo zal in de Masterclass van de heer Van Ees een spel aan bod komen waarin de deelnemers zich moeten verdiepen in het (strategische) gedrag dat individuen jegens elkaar vertonen. "Hoe reageer ik het beste op acties van anderen? en "Hoe kan ik het optimale halen uit de relatie met mijn concurrenten?", zijn vragen die tijdens dit college aan bod komen. De antwoorden op deze en andere vragen vormen in de economische wetenschap de basis voor de verklaring van het bestaan van organisaties en markten.

De Masterclasses worden georganiseerd vanuit 'Gamma', een samenwerkingsverband tussen de economische faculteit en de rechtenfaculteit van de RUG met een netwerk van negen scholengemeenschappen in Groningen, Friesland en Drenthe. In de Tweede Fase van het VWO moeten leerlingen zich actief oriënteren op hun vervolgopleiding. Extra geïnteresseerde en getalenteerde leerlingen kunnen door deelname aan de Masterclasses aan deze verplichting voldoen. Ook kunnen zij eventueel een werkstuk of opdracht baseren op een onderwerp van één van de Masterclasses. Dit unieke initiatief is een goed voorbeeld van de kansen die de Tweede Fase van het Studiehuis biedt voor samenwerking tussen Voortgezet Onderwijs en Universitair Onderwijs.

Deelnemers aan deze Masterclasses die definitief voor de studie Economie kiezen kunnen als zij buitengewoon goed blijven presteren en interesse hebben in onderzoek doorstromen in een Research Master, een speciaal studieprogramma voor excellente studenten.

Noot voor de pers


* Meer informatie: Rob Nip, Gamma, FEW, tel. (050)363 7183/06-41512248 e-mail: R.B.Nip@eco.rug.nl.
* De eerste Masterclass vindt plaats op woensdag 22 januari van 14.00 uur tot ca. 16.00 uur en wel in kamer RC0001 WSN-gebouw, Zernike Complex, Groningen. Na afloop is er gelegenheid voor de pers om deelnemers en organisatoren te interviewen.