Rijksuniversiteit Groningen

Beelden van verandering

Het Volkenkundig Museum 'Gerardus van der Leeuw' heeft de afgelopen jaren o.a. met steun van het Mondriaan fonds een tweetal voorwerpen aangekocht. De Tao-berg en 'Chango Guerrero' van de Cubaanse kunstenaar Luis Ruz Reyes. Beide voorwerpen vinden hun oorsprong in de behoefte van de mens de onbegrepen krachten in de natuur te verklaren en te beïnvloeden en geven uiting aan zijn verlangen met deze natuurkrachten in harmonie te komen. Beide voorwerpen worden in de expositie "Beelden van Verandering" gepresenteerd.

De religieuze belevingswereld van het Chinese volk kenmerkt zich van oudsher meer door het zoeken van geluk in het hier en nu dan met de geestelijke zoektocht naar de zin en betekenis van het leven. Godsdienstige uitingen en tradities zijn in China een historisch gegroeide mix van bijgeloof en animisme, de filosofie van het Taoïsme, het formele ethische stelsel van het Confucianisme en de Mahayana richting van het Boeddhisme. Een aantal tempels in de kustprovincies van Centraal-West China was in het bezit van met goudlak geverfde grotachtige vormen waarin kleine beeldjes van Taoïstische godheden verstekt zaten. Deze objecten staan bekend als zgn. Tao bergen en waren het centrum van verering en devotie in tempel of klooster. Tijdens de 'Culturele Revolutie' is het overgrote deel uit elkaar gehaald of vernietigd. Hierbij zijn de individuele beelden van de godheden verkocht aan buitenlandse verzamelaars.

Het kunstwerk 'Chango Guerrero'van de Cubaanse kunstenaar Luis Ruz Reyes is een prachtig voorbeeld van een voorwerp dat ons cultuurcontact en -verandering toont. De kunstenaar verwijst hiermee naar zijn 'roots', de Yoruba-cultuur uit Nigeria (West-Afrika). Het stuk verbeeldt de magische krachten van Shango, één van de orisha van het Yoruba pantheon. In het zeer ingewikkelde polytheïstisch godsdienstige systeem van de Yoruba spelen zo'n 400 orisha een rol. De orisha kan men goden noemen, hoogverheven krachten die door de mensen worden aangeroepen om bescherming en zegening. Zij hebben ieder hun eigen specifieke terrein en zijn bovendien vaak verbonden met bepaalde groepen uit de Yoruba samenleving zoals bv. de genootschappen.

Data

17 januari tot 3 maart 2003

Titel

Beelden van verandering

Plaats

Volkenkundig Museum 'Gerardus van der Leeuw', Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104, Groningen

Openingstijden

di. t/m vr. van 10.00 - 16.00, za. en zo. van 13.00 - 17.00. Toegang gratis.

Informatie

telefoon (050)363 57 91

BCN Lezing