Rechtbank Zutphen



Rechtbank Zutphen acht moord niet bewezen in zaak "Meisje van Nulde"
Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 21-01-2003

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zutphen heeft vandaag de verdachten in de zaak "Meisje van Nulde" veroordeeld. De moeder kreeg een gevangenisstraf van 8 jaar, de vriend van de moeder werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar met TBS met dwangverpleging.

De aanklacht moord werd niet bewezen geacht omdat de rechtbank er niet van overtuigd is dat beide verdachten na kalm beraad en rustig overleg Rowena gedood hebben. Wel zijn zij volgens de rechtbank schuldig aan het samen plegen van doodslag. Omdat voldoende vast staat dat er geen natuurlijke doodsoorzaak was moet dus sprake zijn van een andere doodsoorzaak.

De rechtbank vindt, mede op grond van de verklaringen van beide verdachten over de ernst van het gepleegde geweld en omdat Rowena voor haar overlijden "op" was, dat haar dood het gevolg is van dat geweld. Ook het gezamenlijk verbergen van het lichaampje van Rowena is bewezen.
Overwogen is dat de moeder vooral verwijt treft omdat zij niet heeft voorkomen dat Rowena werd mishandelde. Omdat de rechtbank niet overtuigd is dat de moeder geweten heeft wat nadien met het lichaampje is gebeurd, is zij vrijgesproken van het wegvoeren daarvan. Wel bewezen acht de rechtbank dat de vriend het lijkje verdeeld en weggemaakt heeft. Zij hecht geen geloof aan de verklaring van de vriend dat iemand anders het lijkje heeft verminkt. Tenslotte acht de rechtbank bewezen dat beiden Rowena meermalen in een hondenbench hebben opgesloten.

De rechtbank was het in de zaak tegen de moeder niet eens met de conclusie van het Pieter Baan Centrum dat TBS zou moeten worden opgelegd. Zij heeft de conclusies van de onafhankelijke deskundigen overgenomen, dat weliswaar sprake is van vrees voor herhaling, maar niet in die mate dat TBS met dwangverpleging noodzakelijk zou zijn. Van een ambulante behandeling als door die deskundigen aanbevolen, kan echter geen sprake zijn, nu deze alleen kan worden opgelegd als maatregel naast of bijzondere voorwaarde bij een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. De rechtbank vond de feiten te ernstig en achtte een lange gevangenisstraf van 8 jaar op zijn plaats.

Nadere informatie: rechtbank Zutphen, communicatie, telefoon (0575) 59 37 53, e-mail: communicatie@zutarr.drp.minjus.nl

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF3006

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10435&i=60&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10435&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10435&i=60&ti=3 .