Actueel

Gerechtshof te Amsterdam veroordeelt broers voor moord op zusje
Bron: Gerechtshof Amsterdam

Datum actualiteit: 21-01-2003

21 januari 2003

PERSBERICHT

Het hof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de strafzaken tegen twee broers ,die ervan verdacht werden op 13 september 2001 hun jongere zusje te hebben gedood. De broers waren ten tijde van het delict respectievelijk 17 en 19 jaar oud

In eerste aanleg heeft de rechtbank beide broers schuldig bevonden aan het medeplegen van doodslag. Zij heeft de jongste de maatregel van plaatsing in een inrichting voor jeugdigen opgelegd. De oudste werd veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de tijd van 6 jaren.

Beide verdachten als ook de officier van justitie zijn tegen deze vonnissen in hoger beroep gekomen.

In hoger beroep heeft de advocaat-generaal , die met de officier van justitie van oordeel was dat beiden zich schuldig hadden gemaakt aan moord (doodslag met voorbedachten rade), geëist dat de minderjarige gestraft diende te worden met een jeugddetentie van 18 maanden en dat hem daarnaast de maatregel tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen zou moeten worden opgelegd. Ten aanzien van de oudere broer heeft de advocaat-generaal het hof verzocht een gevangenisstraf van 10 jaren op te leggen.

Het hof heeft bewezen verklaard dat beide broers zich tezamen hebben schuldig gemaakt aan moord op hun zusje
:
Het hof heeft de jongste veroordeeld tot een jeugddetentie voor de duur van 18 maanden. Tevens heeft het hof hem de maatregel tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen opgelegd. De oudste broer kreeg van het hof een gevangenisstraf voor de tijd van 8 jaren opgelegd .

In de strafmotivering van het hof wordt onder meer aangegeven dat deze jongens die opgegroeid zijn in het Midden- Oosten en sedert enkele jaren in Nederland waren, tot hun onherroepelijke daad zijn gekomen doordat zij zich niet konden verenigen met het gedrag van hun zusje met name waar het ging om haar in hun ogen te vrije omgang met jongens, hetgeen binnen het gezin al geruime tijd tot conflicten had geleid.