Actueel

Gevangenisstraf en geldboete voor Dirk de G.

Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 21-01-2003

Rechtbank Amsterdam
16 januari 2003

PERSBERICHT

De rechtbank heeft vandaag vonnis gewezen in de strafzaak tegen Dirk de G., voormalig vermogensbeheerder te Igis, Zwitserland. De G. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden en een geldboete van 200.000 euro.

De rechtbank acht bewezen dat De G. heeft deelgenomen aan een organisatie die zich tussen 1989 en 1997 heeft bezig gehouden met belastingfraude, valsheid in geschrift en heling. Negen van in dat verband gepleegde feiten zijn afzonderlijk telastegelegd en acht daarvan heeft de rechtbank bewezen verklaard.

Volgens de rechtbank heeft De G. jarenlang met anderen, vanuit Zwitserland aan Nederlanders de mogelijkheid geboden om inkomen en vermogen voor de fiscus verborgen te houden.
Ook heeft hij documenten vervalst met als doel zwart inkomen van cliënten als winst uit effectentransacties aan de fiscus te presenteren, waarmee dat geld werd witgewassen. In één geval is gewoonteheling bewezen verklaard. Dit feit betreft stortingen op rekeningen van De G. tot een totaalbedrag van f
1.980.000,=.


De rechtbank heeft zich ook gebogen over de vraag of in Zwitserland in beslag genomen stukken voor het bewijs gebruikt mogen worden. De conclusie luidt dat dit het geval is.

De rechtbank tilt zwaar aan de gepleegde feiten omdat De G. in de criminele organisatie een cruciale rol vervulde, uit puur geldelijk gewin heeft gehandeld en de fiscus voor een aanzienlijk bedrag heeft benadeeld.
De rechtbank heeft als strafverzwarend aangemerkt dat De G. het verwerpelijke van zijn activiteiten niet inziet.

De door de rechtbank beoogde duur van de gevangenisstraf is met 10 maanden verlaagd als gevolg van gebreken in het vooronderzoek. Deze staan in de beslissing van 22 oktober 2002 op het preliminair gevoerde verweer opgesomd. Daarnaast hebben de gevorderde leeftijd van De G. en diens niet-optimale gezondheid een enigszins matigende invloed gehad op de duur van die straf.

De uitspraak verschijnt vrijdag 17 januari op rechtspraak.nl. De beslissing op de preliminaire verweren is op rechtspraak.nl gepubliceerd onder LJN AE 9153.
Informatie: Mercedes Grootscholten, voorlichting rechtbank, 06 511 87654

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF3008

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10450&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=10450&i=5&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10450&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=10450&i=5&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10450&i=&ti= .