Provincie Overijssel

Natuurgebieden in Overijssel vergroot en beschermd

Met de aankoop van vijf bedrijven heeft de provincie een belangrijke impuls gegeven aan de natuur in Overijssel. In alle gevallen wordt de vrijgekomen grond gebruikt voor het vergroten en beschermen van waardevolle natuurgebieden. Witte Veen en Hakenberg in Twente krijgen betere kansen, net als de natuur in De Wieden en Reggedal.

De aankopen, eind vorig jaar, zijn gefinancierd met gelden uit het Nationaal Natuuroffensief. Dat is een initiatief dat de politiek begin 2002 nam, om een extra financiële impuls te geven aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur. Eind 2002 besloot de regering om voorlopig geen geld meer uit te trekken voor natuuraankopen. Het extra Natuuroffensief-geld kon nog wel worden besteed. Uit ditzelfde geld is onlangs ook het Waterloopbos in Flevoland (Noordoostpolder) aangekocht en overgedragen aan Vereniging Natuurmonumenten.

Aankopen

Door aankoop van een drietal bedrijven in Twente worden de natuurgebieden Witte Veen en Hakenberg beter beschermd en kan de natuur meer kans krijgen. In Giethoorn is Paviljoen t Wiede aangekocht. Dit paviljoen ligt aan het Bovenwijde in het natuurgebied De Wieden. Langs de Regge ten noorden van Nijverdal is een melkveebedrijf aangekocht, waardoor in het Reggedal een belangrijke schakel in de Ecologische Hoofdstructuur kan worden gerealiseerd.

De bedrijven zijn gekocht door Dienst Landelijk Gebied, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en provincie Overijssel. Het Witte Veen, de Hakenberg en De Wieden zijn in eigendom van Natuurmonumenten en langs de Regge is Landschap Overijssel de eindbeheerder.

Witte Veen

Bij Buurse is een asperge- en viskwekerij aangekocht met een totale oppervlakte van ruim 4 hectare. Het bedrijf ligt aan de rand van het Witte Veen. Het Witte Veen is nu aan de westzijde vrijwel afgerond binnen de bestaande natuurbegrenzing. Het bedrijf had een negatieve invloed het westelijk deel van het Witte Veen, door onttrekking van het grondwater en gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Het aangekochte perceel wordt overgedragen aan Natuurmonumenten. Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft van de provincie Overijssel en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de opdracht gekregen om de woning met erf te verkopen.

Hakenberg

Twee aangekochte glastuinbouwbedrijven liggen aan de voet van de Hakenberg. Door de kassen aan te kopen en te saneren worden natuur- en landschappelijke waarden van het gebied verbeterd. De Hakenbergbeek wordt natuurlijk ingericht waardoor een deel van de geplande verbinding in de EHS wordt aangelegd. Door verwijdering van de ruim 2 hectare kassen wordt de natuurlijke waterafvoer hersteld.

Natuurmonumenten is de nieuwe eigenaar van het totale terrein. Het saneren van de kassen is een belangrijke mijlpaal in het creëren van de noordelijke verbinding van de EHS tussen de stuwwal en het Dinkeldal.

Het is de bedoeling dat hiertussen twee ecologische verbindingen komen, in het zuiden langs de Snoeyingsbeek en in het noorden langs de Hakenbergbeek. Bij deze ecologische 'bruggen' worden twee van de circa twintig potentieel waardevolle beken, die van de stuwwal komen, weer zo natuurlijk mogelijk ingericht, inclusief aangrenzende percelen.

Een deel van aangekochte gronden biedt mogelijkheden voor het ontstaan van de zeer waardevolle dotterbloemgraslanden. Op het hoger gelegen deel is het de bedoeling om weer graan te gaan verbouwen.

Het Bovenwijde: Paviljoen t Wiede

Bij Giethoorn is restaurantpaviljoen t Wiede aangekocht (ongeveer 1,5 hectare). Paviljoen t Wiede ligt aan het meer Het Bovenwijde. Het complex ligt als een enclave in het gebied met hoge natuurwaarden. In het beheer is vooral de factor rust van erg groot belang voor de vogelpopulatie.

De sloot- en slootkantvegetaties zijn zeer rijk en goed ontwikkeld, met planten als krabbenscheer, slangenwortel, blaasjeskruid, fonteinkruiden en diverse soorten zeggen. Het achterliggende gebied is rijk aan zeldzame moerasvogels en ganzen.

De aangekochte grond is overgedragen aan Natuurmonumenten. DLG heeft van de provincie Overijssel en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de opdracht gekregen om een andere, in het gebied passende, bestemming te vinden voor het paviljoen. Hiervoor zijn randvoorwaarden geformuleerd.

DLG onderzoekt op dit moment of de plannen die ondernemers en verenigingen hebben ingediend, passen binnen deze voorwaarden. Wordt geen geschikte exploitant gevonden, dan zal het paviljoen worden gesloopt en de ondergrond worden overgedragen aan Natuurmonumenten.

Stapstenen langs De Regge

Langs de Regge is een groot melkveebedrijf opgekocht. Van de aangekochte 44 hectare grond is ruim 17 hectare aan Landschap Overijssel overgedragen. De gronden maken deel uit van één van de stapstenen langs de Regge. Het gebied zal daartoe worden omgevormd tot natte en droge natuur en wordt geschikt gemaakt voor begrazing. Oude Regge-meanders zullen worden open gegraven. Het gebied krijgt tevens een functie als waterberging.

Strategisch gezien is dit een heel belangrijke aankoop in de ecologische verbindingszone langs de Regge. Landschap Overijssel heeft nu zowel aan de noordkant, de zuidkant en in het centrum van Nijverdal stapstenen in beheer. Een parelsnoer van natuurgebiedjes dat door veel planten en dieren wordt gebruikt als verblijfplaats, fourageerplaats of als verbinding naar andere gebieden.

De noodzakelijke gelden voor deze aankoop zijn beschikbaar gesteld door provincie Overijssel, de Europese Gemeenschap (Plattelandsontwikkeling), het Ministerie LNV (Natuuroffensief), de gemeente Hellendoorn en het Waterschap Regge en Dinkel

Bron: Bonnie van der Meer, 038 - 425 14 16


© 21-01-2003 Provincie Overijssel