Provincie Overijssel

Succesvol debat in provinciehuis: hoe tolerant zijn we eigenlijk?

Boeiend en zinvol. Zo typeerde gedeputeerde Kristen het debat dat de provincie en Steunpunt Minderheden Overijssel 16 januari hadden georganiseerd in het Zwolse provinciehuis. Onder het motto: Hoe tolerant zijn wij eigenlijk ging het er levendig aan toe.

Ruim honderd mensen, voor het merendeel van allochtone herkomst, kwamen op het debat af. Commissaris van de Koningin Janssen schetste in zijn openingswoord de aanleiding voor het debat. De afgelopen jaren verscherpen de verhoudingen tussen autochtone en allochtone groepen in de samenleving zich, de tolerantie is verslechterd.

Tolerantie blijft echter van belang, benadrukte de commissaris. In de samenleving is wederzijdse loyaliteit noodzakelijk: zowel de nieuwkomers in Nederland als de al langer hier wonende mensen hebben rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Integreren moet, maar inschikkelijkheid vanuit de al langer hier wonende Nederlanders evenzeer.

Levendig

Aan de hand van opmerkingen door drie vertegenwoordigers (overigens op persoonlijke titel) uit allochtone kring en vier vertegenwoordigers uit de politiek/bestuurlijke en wetenschappelijke hoek ontstond een levendige discussie. Algemene teneur was dat de afgenomen tolerantie in de samenleving werd betreurd: allochtonen en zeker moslems- worden de laatste jaren voortdurend in het defensief gedrukt.

Veel aanwezigen benadrukten het belang van respect en rechten en plichten, zowel voor de nieuwkomers als de andere Nederlanders. Tevens werd onder andere gesteld dat de multiculturele maatschappij een gegeven is en dat die dan ook als zodanig geaccepteerd moet worden.

Houding
Bevorderlijk voor integratie zou ook wat minder bureaucratie zijn, minder formulieren, soepeler regelgeving enzovoort. Diverse debaters wezen ook op de houding van nieuwkomers zelf: zij zouden zich minder als slachtoffer moeten opstellen en meer uitgaan van eigen kracht en mogelijkheden.

De media zouden zich wat minder moeten concentreren op negatieve punten, en ook positieve ontwikkelingen in de integratie moeten weergeven. En dat gaat het met name om succesverhalen op het gebied van scholing en werkgelegenheid.

Onderwijs
De rol van het onderwijs kwam ook uitgebreid aan bod. Gesproken werd onder andere over de toegankelijkheid van het onderwijs voor allochtone kinderen (de acceptatieplicht), de spreiding van allochtone kinderen over alle scholen, en het belang van kennis over wereldgodsdiensten op school. De oprichting van islamitische scholen werd absoluut als een mogelijkheid binnen het Nederlandse onderwijsstelsel beschouwd.

Naar aanleiding van de aanslagen van 11 september organiseerde de provincie het eerste debat over integratie in Overijssel. De bijeenkomst van 16 januari was daar in feite een vervolg op. Gedeputeerde J.G.Kristen kondigde in zijn afsluiting van de avond aan dat provincie en SMO zullen doorgaan met dit soort debatten.

Tijdens de bijeenkomst presenteerde zich de Stuurgroep Politieke Participatie. Eén van de eerste activiteiten van deze Stuurgroep is het organiseren van vijf bijeenkomsten in het teken van de provinciale verkiezingen op 11 maart, speciaal gericht op allochtonen

Natuurgebieden in Overijssel vergroot en beschermd

Succesvol debat in provinciehuis: hoe tolerant zijn we eigenlijk?

Laatste fase ontruiming bandenopslag Kampen

CdK Jansen: "Vestigingsklimaat sterke economische factor Overijssel"

Premier Balkenende start bouw Hartcentrum Twente

Brandbrief aan Den Haag: buitengebied terug op agenda

© 21-01-2003 Provincie Overijssel