Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

20-01-2003
Politie gaat bekeuren

Hangjongeren en overlast
Al generaties lang is Volendam bekend met het fenomeen dat in de avonduren jongeren op straat rondhangen om daar met leeftijdsgenoten te vertoeven. Ook vandaag de dag zien we dat in heel Volendam grotere en kleinere groepen jongeren samenscholen. Op zich is hier niets mis mee. Alleen is het nu zo dat de groepen soms zo groot worden dat dit tot overlast leidt.
Rondom winkelcentrum De Stient , en dan met name aan de zijde van de Steile Bank en de Val van Urk, is de situatie zo dat daar tientallen jongeren (soms wel oplopend tot ver over de honderd) samenscholen en dat als gevolg daarvan geklaagd wordt vanwege de overlast die dit met zich meebrengt.
De overlast bestaat o.m. uit het onderling schreeuwen naar elkaar, " scheurende" brommers, snorfietsen en auto's, overlast van luide muziek, op straat voetballen, het achterlaten van troep en vandalistisch gedrag, uitmondend in intimidatie van de omgeving wanneer vanuit die hoek de jeugd wordt aangesproken op haar gedrag. Politie gaat bekeuren
De overlast neemt nu zodanige vormen aan met name voor omwonenden, maar ook voor winkeliers, dat de gemeente en de politie tot de conclusie zijn gekomen dat het moment aangebroken is dat er door de politie bekeuringen uitgedeeld gaan worden.
Voor alle duidelijkheid dient gesteld te worden dat iedere jongere in principe overal in Volendam met zijn of haar leeftijdgenoten mag samenkomen, mits daardoor geen onaanvaardbare overlast ontstaat voor de omgeving.
Het hoeft niet persé de omvang van een groep te zijn die bepalend is of de politie bekeuringen zal uitdelen, maar met name het (wan-)gedrag zal hiervoor maatstaf zijn.