Partij van de Arbeid

De verklaring van Cohen

21-01-2003

VERKLARING JOB COHEN

Amsterdam, 19 januari 2003

Amper twee jaar geleden ben ik benoemd tot burgemeester van Amsterdam. Bij verschillende gelegenheden heb ik duidelijk gemaakt dat ik gedurende de periode waarvoor ik benoemd ben, ook burgemeester wilde blijven. Dat heeft nog steeds mijn persoonlijke voorkeur, om dezelfde redenen als ik indertijd bij mijn benoeming vermeld heb. Daar is niets aan veranderd.

Wanneer ik mij nu dan toch, indien dat aan de orde zou komen, beschikbaar houd voor een andere functie, dan moeten daar wel heel bijzondere redenen voor zijn. Die redenen zijn er naar mijn mening. Wij hebben een politiek buitengewoon turbulent jaar achter de rug. De oorzaken van die turbulentie zijn niet weg. Zij behoeven urgent aandacht. Er is onvrede in onze samenleving. De overheid functioneert niet zoals wij willen. De dienstverlening aan de burgers moet worden verbeterd. Er is sprake van een verharding tussen bevolkingsgroepen. Er moeten antwoorden komen op structurele problemen, antwoorden die steeds meer en dringender in Europese context moeten worden geplaatst.

Geen veranderingen zonder politiek debat. Meer dualistische verhoudingen kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Dualistische verhoudingen moeten niet alleen met de mond worden beleden, maar ook werkelijk gerealiseerd worden. Daarom is het een goede beslissing van Wouter Bos om in de Tweede Kamer zitting te nemen. Een nieuwe politiek leider, die geleerd heeft van het verleden.

Tot enkele weken geleden was er geen enkele, maar dan ook geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de Partij van de Arbeid als grootste partij uit de bus zou komen. Nu die mogelijkheid wel aanwezig lijkt, en er terecht om openheid wordt gevraagd, is er voor de PvdA aanleiding om om te zien naar een potentiële kandidaat voor het premierschap. In deze zeer bijzondere omstandigheden heeft Wouter Bos een dringend beroep op mij gedaan om mij, zonodig, beschikbaar te houden voor die functie. Hoewel ik om tal van redenen liever burgemeester van Amsterdam blijf, heb ik, mede in het licht van de problemen die ik eerder noemde, gemeend mij niet aan dat beroep te moeten onttrekken.

Maar die beschikbaarheid is niet ongeclausuleerd. In Nederland wordt de minister-president niet gekozen. Ik ben geen kandidaat voor de Tweede Kamer en ik ben geen lijsttrekker. Dat betekent dat de basis voor een eventueel aantreden als premier gevonden moet worden in het vertrouwen van alle partijen die een coalitie willen vormen en in hun bereidheid om in die coalitie werkelijk te investeren. Dat laatste is ook daarom noodzakelijk, omdat ons land, daar is iedereen het over eens, een stabiele coalitie nodig heeft in de moeilijke jaren die voor ons liggen.

Alleen als aan die voorwaarden kan worden voldaan, ben ik, zo heb ik Wouter Bos medegedeeld, beschikbaar als premier. Anders blijf ik burgemeester van Amsterdam.

Job Cohen