Gemeente Den Haag

2003-01-21: Gemeente Den Haag houdt vast aan verplaatsing TNO Ypenburg


---

De gemeente Den Haag houdt vast aan verplaatsing van TNO naar de gemeente Comstrijen in de Hoekse Waard. Volgens het college van burgemeester en wethouders is handhaving van het munitiedepot op de huidige locatie in Ypenburg ongewenst en is verplaatsing de enige goede en duurzame oplossing voor TNO. De gemeente gaat samen met TNO, de gemeenten Rijswijk en Cromstrijen en projectbureau Ypenburg werken aan een voorstel tot verplaatsing. Rijswijk is betrokken omdat bij de verplaatsing van TNO Ypenburg ook de TNO-vestiging in de Plaspoelpolder zou meeverhuizen.

In januari 2002 stonden het ministerie van VROM, TNO en de betrokken gemeenten op het punt een overeenkomst te sluiten voor de verhuizing van het TNO-complex naar de Hoekse Waard. Mede naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede waren strengere veiligheidsnormen ontwikkeld. De veiligheidszone rondom TNO was verruimd van 270 naar 400 meter. Het gevolg daarvan was dat het complex te dicht bij de nieuwbouw in Ypenburg kwam te liggen. Verplaatsing was voor alle betrokken partijen het meest wenselijk. Daarmee zou een einde komen aan een onduidelijke en wellicht onveilige situatie. De locatie in Cromstrijen biedt voldoende ruimte voor de ruimste veiligheidszone van 800 meter. De locatie is op korte termijn te verwerven. Daarnaast maakt de locatie een grootschalige natuurontwikkeling mogelijk (Deltanatuur). De locaties in Ypenburg en Rijswijk bieden na verplaatsing ruimte voor bijvoorbeeld woningen en bedrijven.

Eind 2002 gaf het ministerie VROM in een gesprek aan toch de voorkeur te geven aan handhaving op de huidige locatie met een veiligheidszone van 400 meter. Dat houdt in dat binnen een afstand van 270 tot 400 meter geen woonhuizen, kantoren en drukkere wegen zijn toegestaan. Voor Den Haag is deze optie ongewenst omdat binnen de 270-400 meter zone inmiddels 110 woningen, lokale wegen en snelwegen en recreatievoorzieningen zijn gerealiseerd. Deze worden dan in feite gedoogd. Uitbreiding van opstallen wordt onmogelijk. Ook wordt de gemeente sterk belemmerd in haar ontwikkelmogelijkheden in de nog niet bebouwde gebieden rond TNO.

De komende weken gaat de gemeente in overleg met TNO, de gemeenten Rijswijk en Cromstrijen en projectbureau Ypenburg werken aan een voorstel voor verplaatsing van TNO. Ook gaat de gemeente opnieuw overleg voeren met het ministerie van VROM.

last update: 21-1-2003 16:53:25 ;pag.: 18212; auteur: 616;cat.: