Gemeente Den Haag

2003-01-21: College van b. en w. legt voorgenomen principebesluit heroverweging aandelenbezit voor aan gemeenteraad


---

Het Haagse college heeft dinsdag 21 januari ingestemd met het voorgenomen principebesluit tot heroverweging van het aandelenbezit van NV Woningbeheer en NV Stedelijk Belang. Dit principebesluit wordt aan de raad voorgelegd en deze wordt in de gelegenheid gesteld zijn wensen en bedenkingen voor 1 februari 2003 kenbaar te maken.

NV Stedelijk Belang werd in 1924 door de gemeente opgericht met als doel:"Het tot stand brengen, verkrijgen, vervreemden en exploiteren van onroerende goederen, waaronder begrepen het ontwerpen, ontwikkelen en/of uitvoeren van plannen op elk gebied van de bouwnijverheid, alles in de meest uitgebreide zin."

Woningbeheer is in een raadsbesluit van 1992 opgericht met als hoofdtaken:"Het beheer van het aangekocht bezit van de gemeente en de verkoop van delen aan de Haagse corporaties en aan particulieren; het stimuleren van het beheren van woningen door particuliere eigenaren."

In het jaar 2000 zijn beide organisaties geïntegreerd , vooruitlopend op een beoogde fusie. De gemeente is honderd procent aandeelhouder van NV Woningbeheer. 0,2 % van de aandelen Van Stedelijk Belang zijn in bezit van woningbouwcorporatie Staedion.

De gemeente heeft voor de ondernemingen tevens een rol als opdrachtgever en financier.

Het college meent dat in de toekomst het overheidsbelang bij de ondernemingen aanzienlijk zal afnemen. Woningbeheer heeft bovendien te kennen gegeven haar bedrijfsactiviteiten ook buiten de Haagse gemeentegrenzen te willen ontplooien.

De rol van de gemeente zal zich gaandeweg toespitsen op de stimulering van het voorraadbeleid en de huisvesting van specifieke groepen (o.a. dak- en thuislozen). De wijze waarop deze belangen in de toekomst kunnen worden behartigd, bijvoorbeeld door specifieke opdrachten, zal nader worden uitgewerkt. Het definitieve besluit tot aandelenverkoop is afhankelijk van de wijze waarop de gewenste maatschappelijke taken kunnen worden gewaarborgd. Voor deze randvoorwaarden zal nader onderzoek worden verricht.

Voor de voorbereiding en uitvoering van het beoogde verkooptraject zullen aandeelhouder en de ondernemingen intensief samenwerken.

last update: 21-1-2003 16:53:11 ;pag.: 18213; auteur: 616;cat.: