Ingezonden persbericht

PERSBERICHT.

Leersum, 21 januari 2003.

Vraag naar consumptief krediet stijgt fors, consumentenvertrouwen toch hoger?

In het begin van het jaar wordt opvallend veel meer geleend, zo blijkt uit onderzoek van de Geldpagina (http://geld.pagina.nl). In vergelijking met de maand december 2002 is er een stijging van het aantal kredietaanvragen met zo'n 50% waar te nemen. Ten opzichte van januari 2002 is de stijging nog groter. Voor deze toename zijn in ieder geval twee verklaringen mogelijk.

Een rorzaak voor de stijging is waarschijnlijk de wens van veel mensen uitgaven op peil te houden, terwijl de inkomsten gelijk blijven of minder worden. Logisch gevolg daarvan zijn financieringstekorten die door een lening worden opgevuld. Deze ontwikkeling is in de Verenigde Staten de oorzaak van een forse stijging van het aantal gezinnen dat in financiële moeilijkheden komt. De voorzichtiger Nederlander laat het veelal niet zover komen, maar het aantal probleemschulden stijgt ook hier. De kredietverstrekkers gaan de kans op probleemschulden te lijf door hypothecaire zekerheid te verlangen. Hierdoor kan een lager tarief worden aangeboden (dat is een belangrijk verkoopargument), maar wordt de klant wel voor langere tijd aan de geldgever gebonden. Bij betalingsproblemen kan de geldverstrekker de zekerheid opeisen, oftewel tot verkoop van het onderpand overgaan: het verkopen van de woning.

Een andere reden kan zijn dat de consument meer vertrouwen in de economie heeft dan wordt aangenomen en het aandurft een lening af te sluiten. Wellicht verwacht men op termijn een verbetering en loopt daarop vooruit met de aanschaf van duurzame consumptiegoederen met geleend geld. De toenemende vraag naar kredieten als barometer voor het consumentvertrouwen? Dat is een gevaarlijke situatie zodra de economie de verwachte ontwikkeling niet vertoont, maar juist een krimp te zien gaat geven. Dan zitten veel schuldenaren in de problemen, zeker als de geldschieter de leningen gaat opeisen, bijvoorbeeld als het inkomen is weggevallen of o.b.v. andere kleine lettertjes.

De Geldpagina adviseert een objectieve oriëntatie op de leenmarkt, bijvoorbeeld via http://geld.pagina.nl. Het is van groot belang de lage tarieven enerzijds te vergelijken met de aanvullende voorwaarden anderzijds. Een lage hypotheekrente betalen is natuurlijk mooi, maar als daar een verplichte verzekering bijkomt, betaalt u alsnog meer dan wellicht nodig is.

EINDE PERSBERICHT.

Noot voor de redacties,