Regering.nl

Benelux: 'geen vaste voorzitter europese raad'

Nederland, België en Luxemburg voelen niet voor het Frans-Duitse voorstel voor een vaste voorzitter voor de Europese Raad. Het voorzitterschap van de EU moet blijven rouleren tussen de leden van de Unie.

Dat blijkt uit een verklaring van de Benelux-landen, die is uitgegeven in reactie op voorstellen van Frankrijk en Duitsland. De Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder presenteerden onlangs een serie voorstellen voor de hervorming van de Unie. Alle voorstellen worden besproken in de Europese Conventie, waarin afgevaardigden van alle EU-landen zich buigen over de toekomstige inrichting van de Europese Unie.

Europese voorzitter
Chirac en Schröder willen onder meer een vaste voorzitter voor de Europese Raad, die wordt benoemd voor een periode van maximaal vijf jaar. In de huidige situatie is elk half jaar een ander EU-land voorzitter van de Europese Unie. De Benelux-landen willen deze constructie handhaven, omdat zij bang zijn voor rivaliteit en onduidelijkheid over bevoegdheden tussen de nieuwe vaste voorzitter van de Raad en de huidige voorzitter van de Europese Commissie. Bovendien zou een 'extra speler' kunnen leiden tot verwarring over de vraag wie Europa vertegenwoordigt bij verschillende internationale aangelegenheden.

Gekozen voorzitter Europese Commissie
De Benelux-landen voelen wel voor het Frans-Duitse voorstel om de voorzitter van de Europese Commissie te laten kiezen door het Europese Parlement. Een gekozen voorzitter versterkt de democratische legitimatie van de Commissie en onderstreept haar centrale rol in de Europese integratie, aldus de verklaring.

Europees minister van Buitenlandse Zaken
Ook de instelling van een 'Europese minister van Buitenlandse Zaken' kan rekenen op de steun van de Benelux-landen. Nu wordt deze functie nog vervuld door twee personen: de Europees Commissaris voor Buitenlands betrekkingen en de Hoge Vertegenwoordiger.

De drie Benelux-landen hebben hun eigen voorstellen voor de hervorming van de Europese Unie al in december 2002 gepresenteerd.

Bron:
Verklaring Benelux-landen

Zie ook:
5 dec 2002
Benelux-memorandum over toekomst EU
25 nov 2002
De Vries: 'Geen permanente voorzitter EU'
26 sept 2002
Notitie: kabinet wil meer invloed in Conventie