Gemeente Coevorden

Misverstand over 'lekkende treinwagon' in Coevorden opgelost

De melding over een 'lekkende ketelwagen'op het rangeerterrein van het station Coevorden, die dinsdag 21 januari rond het middaguur bij de brandweer in Coevorden binnenkwam, bleek te berusten op een misverstand. Een nare geur die in de buurt van het station was waargenomen, is in verband gebracht met een stilstaande ketelwagen van Bentheimer Eisenbahn. In deze ketelwagen wordt normaal de redelijk gevaarlijke stof methyleenchloride vervoerd. De wagen, die nu leeg was, stond echter stil omdat een bodemafsluiter niet volledig afgesloten was. Een dubbele meting van de brandweer wees al snel uit dat van lekkage geen sprake was geweest en dat er dus ook geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. De nare lucht moet waarschijnlijk toegeschreven worden aan een nabij gelegen industrieterrein. Het treinverkeer heeft door dit incident enkele uren stilgelegen, maar kon in de loop van de middag worden hervat nadat de wagon door de NS weer rijvaardig was gemaakt.

De blusgroep Coevorden die samen met de Officier van Dienst en de Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen meteen ter plekke was, heeft aanvankelijk uit voorzorg het gebied rond het station ontruimd en afgezet. Nadat duidelijk was dat van lekkage geen sprake was, is dit gebied verkleind tot de plaats waar de ketelwagen stond opgesteld. Een team van de NS uit Zwolle heeft vervolgens gezorgd voor een zorgvuldige afsluiting van de lege ketelwagon, zodat deze verder vervoerd kon worden in de richting Almelo.

Methyleenchloride kan omschreven worden als een 'redelijk giftige stof' die bij langdurige blootstelling klachten kan opleveren als geïrriteerde luchtwegen, hoesten en duizeligheid. De stof is niet levensbedreigend.

De gemeente Coevorden heeft in samenspraak met Politie Drenthe en de Brandweer Coevorden meteen na de melding de zaak in ogenschouw genomen en de communicatie tussen de bovengenoemden opgestart. Het Rampenplan is niet in werking gesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie via telefoonnummer 0524-598626/627