Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nieuw hoofd OVSE-missie en Persoonlijk Vertegenwoordiger van de voorzitter om te bemiddelen in Moldavië

Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken), momenteel voorzitter van de OVSE, heeft de Amerikaanse ambassadeur William H. Hill aangesteld als hoofd van de OVSE-missie in Moldavië.

Voor ambassadeur Hill, een gerespecteerd diplomaat en academicus en een groot kenner van de regio, is dit zijn tweede plaatsing in Moldavië na zijn eerdere plaatsing van juni 1999 tot november 2001. Zijn nieuwe benoeming gaat in op 23 januari 2003.

De missie in Moldavië werd in februari 1993 gevestigd en ging in april van dat jaar in Chisinau van start. In februari 1995 werd een bijkantoor geopend in Tiraspol.

De missie stelt zich onder meer ten doel te bemiddelen teneinde een duurzame politieke oplossing in het land te realiseren en de uitvoering van een overeenkomst over de volledige terugtrekking van buitenlandse troepen uit het land te bevorderen.

In datzelfde licht heeft de OVSE-voorzitter recent het mandaat van Adriaan Jacobovits als zijn Persoonlijk Vertegenwoordiger verlengd. Jacobovits is een voormalige Nederlandse diplomaat met uitgebreide ervaring in internationale organisaties en multilaterale onderhandelingen.