Artis

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal is vanaf een half uur voor de aanvangstijd van de lezing geopend. Bij avondlezingen en avondvoorstellingen wordt voor niet-Artisleden entree geheven: 7,50 (prijspeil 2002). Vaak is er enkele weken voor de lezing meer informatie te vinden onder persberichten.

Broedvogelonderzoek in Nederland - dinsdag 21 januari 2003, 20.00 uur
- Planetarium

Jan-Willem Vergeer, coördinator SOVON Broedvogelatlas 2002 en Jip Louwe Kooijmans, lid Vogelwerkgroep Amsterdam en natuurfotograaf

Eksters op wisent in Artis. Amsterdam Eind 2002 verscheen de nieuwste Atlas van de Nederlandse Broedvogels, dankzij de hulp van vele vrijwilligers. Lezinggever Jan-Willem Vergeer was de coördinator bij SOVON (Stichting ..) voor dit project. Het uitgebreide, kwantitatieve atlasonderzoek laat zien dat de afgelopen 25 jaar de aantallen en/of verspreiding van vogelsoorten aanzienlijk is veranderd. Sommige habitats in Nederland zijn nogal gewijzigd, met alle gevolgen van dien voor diverse vogelpopulaties. Welke ontwikkelingen kunnen gekoppeld worden aan belangrijke veranderingen in grondgebruik, milieuvariabelen, planologische ontwikkelingen en de opkomst van natuurontwikkeling? Hoe komt de Rode Lijst, de lijst van bedreigde vogelsoorten, er nu uit te zien?

Na de pauze zal Jip Louwe Kooijmans, lid van de Vogelwerkgroep Amsterdam, dieper ingaan op bijzondere broedvogels en karakteristieke soorten van Amsterdam. De broedbiologie van sommige stadsvogels wijkt nogal af van hun soortgenoten in de buitengebieden. Natuurfotograaf Jip Louwe Kooijmans zal ons ook zeker de (weide)vogels tonen die hij in Waterland, een van de buitengebieden van Amsterdam, op de gevoelige plaat vastlegde.