NOS


Nationaal Lijsttrekkersdebat live bij de NOS op Nederland 2

18-01-2003

Economie, integratie van nieuwkomers en de geloofwaardigheid van de politiek. Dat zijn de drie thema's waar het in grote mate over zal gaan tijdens het NOS Nationaal Lijsttrekkersdebat. De lijsttrekkers van de zes grote politieke partijen; Balkenende (CDA), Zalm (VVD), Herben (LPF), Bos (PvdA), Halsema (GroenLinks) en Marijnissen (SP), kruisen op dinsdag 21 januari van 21.00 tot 22.30 uur de degens. De uitzending wordt uitgezonden op Nederland 2.

Met dit Nationaal Lijsttrekkersdebat wordt een NOS-traditie opgepakt die in 2002 werd doorbroken. Toen ging het geplande debat op 15 mei niet door vanwege de moord op Pim Fortuyn. Het debat vindt zoals altijd plaats in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer en wordt bijgewoond door publiek. Ferry Mingelen en Paul Witteman leiden het debat.

De opzet van het lijsttrekkersdebat is dezelfde als bij de debatten in 1994 en 1998. Per thema wordt een twee-debat gevoerd tussen twee lijsttrekkers. Voorafgaande aan dat debat leggen de beide debaters een kort statement af over het specifieke thema van dat debat. Nat het twee-debat, dat zes minuten duurt, mengen de overige deelnemers zich gedurende een kwartier in een discussie over het besproken thema.

Gerrit Zalm en Jan Marijnissen bijten het spits af in een debat over de economie, meer specifiek over inkomen en werk. Daarna staan Mat Herben en Femke Halsema tegenover elkaar over het onderwerp integratie. Het derde en laatste twee-debat gaat tussen Jan-Peter Balkenende en Wouter Bos en zal gaan over de geloofwaardigheid van de politiek (geconcretiseerd in onder meer de normen en waarden- discussie). Na afloop vindt een discussie plaats met alle zes de lijsttrekkers over actuele zaken. Daarbij zal zeker de vraag opgeworpen worden welke coalitiemogelijkheden de verschillende lijsttrekkers zoal zien.
www.songfestival.nl

---