Politie Twente







dinsdag 21 januari 2003




Voorkom een overval.

Vanmorgen is aan twee ondernemers van het winkelcentrum de Lage Bothof te Enschede een informatiemap overhandigd over het voorkomen van een overval. De map is een initiatief van de politie Twente, de Kamer van Koophandel, de Twentse gemeenten en het MKB en is een eerste stap in het verbeteren van de veiligheid in ondernemingen. De stappen die uitgevoerd moeten worden zijn niet alleen bestemd voor de ondernemer, maar ook voor politie en gemeenten. Er wordt gekozen voor een integrale aanpak, waarbij de ondernemer het initiatief dient te nemen als eerst verantwoordelijke.

De map geeft de ondernemer handvatten bij de te nemen maatregelen bij risicovolle processen en andere winkelcriminaliteit. Ook worden er beveiligingstips gegeven ten aanzien van kassahandelingen, kasopmaak, waardeberging, openings- en sluitingsprocedures, sleutelbeheer en waardetransport. De ondernemer zal na een risicoanalyse moeten vaststellen welke maatregelen in zijn situatie de beste zijn. Bij deze analyse kan de ondernemer gebruik maken van de kennis van de preventieadviseurs van de politie Twente. De maatregelen kunnen van organisatorisch, bouwkundige en elektronische aard zijn.

Ook de gedragsregels bij een overval kunnen van groot belang zijn voor de veiligheid van de medewerkers. Op basis van ervaringen zijn landelijke richtlijnen opgesteld hoe te handelen bij een overval. Het is van belang dat de medewerkers weten wat zij van de politie kunnen verwachten op het moment dat zij een overval melden. Ook andersom is het van belang dat de politie weet wat de ondernemer doet bij een overval. Is de beschikbare informatie up to date. Zijn de telefoonnummers nog actueel en bekend bij de medewerkers. Op het moment dat je slachtoffer wordt van een criminele gedraging is het goed de procedures te kennen en niet voor verassingen te komen. Dat kun je er dan net niet bij gebruiken.
Speciaal voor de medewerkers zijn er zogenaamde flyers ontworpen, die de medewerkers regelmatig confronteert met de te nemen maatregelen.

Als dan alle maatregelen niet hebben geholpen en je wordt alsnog slachtoffer van een misdrijf zal er ook aandacht zijn voor de nazorg in de richting van de slachtoffers. Het Bureau Slachtofferhulp zal met haar vrijwilligers zorgen voor de eerste opvang en begeleiding van de slachtoffers. Ook komen er steeds meer bedrijven die een eigen opvang hebben georganiseerd, die vaak vrij snel na een overval ter plaatse kunnen zijn.

Meer informatie?
Bel Harrie Holslag, persvoorlichting politie Twente,
Tel. 053-4555637