*Persbericht*

Jongerenorganisatie Peace 180 verzet zich d.m.v een mediastunt tegen de Oorlog in Irak. Hierbij zullen Farah Karimi (5 lijst-GroenLinks) en Harry van Bommel (3 lijst-SP) een bord inslaan tegenover het Vredespaleis te Den Haag met een tekst tegen de oorlog in Irak. Hierna zulen Ali-Jaberi (peace 180) en de politici hun standpunten verklaren.

Deze actie van Peace 180 wordt verder gesteund door Rood, Dwars Jonge Democraten en Jonge Socialisten ondanks het feit dat de partijen van de laatste 2 deze actie niet steun!

De actie vindt plaats op maandag 21 januari om 13:00 bij het Vredespaleis te Den Haag . U bent van harte uitgenodigd om hiervan getuige te zijn.

Jongerenorganisatie Peace 180 is een initiatief van de 18-jarige Rotterdammer Ali al-Jaberi. Geboren in Irak en als zevenjarige gevlucht kan hij zich als geen ander inleven in de situatie waar de kinderen in Irak zich bevinden. Ali: "One-Eighty staat voor de honderdtachtig Iraakse kinderen die dagelijks sterven als direct gevolg van de golfoorlog en het embargo. De aankomende oorlog zal een enorme stijging van dit aantal teweeg brengen! Wat er nu staat te gebeuren heb ik niet eens mee gemaakt, terwijl ik met eigen ogen straaljagers heb zien bombarderen! Het is een smet op de mensheid dat in zo'n rijk land kinderen van honger en ziekte sterven!"

Peace 180 is Tegen Nederlandse deelname: Nederland mag niet gaan waar de wind de internationale politiek heen blaast. Duitsland heeft afgezien van deelname en wij Nederlanders zijn ook in staat dit te doen.

Wij eisen een nieuw debat: Uit peiling blijkt de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen een oorlog. SP en Groenlinks zijn tegen. D66 en PVDA bijvoorbeeld zijn tegen als er geen resolutie van de Veiligheidsraad wordt ondertekend. Hun achterban echter, zoals hun jongerenafdelingen, zijn zelfs met een resolutie tegen een oorlog. Een dergelijke resolutie lijkt onwaarschijnlijk. En toch zal Nederland deelnemen...... Waar is onze democratie?

Tegen het Terreur van Saddam Hussein: Het is te simpel om het regime van Saddam Hussein om te willen stoten. Elk rationeel denkend mens is tegen zijn regime, echter we moeten hem niet omwerpen maar vervangen. Irak kent een grote variatie aan etniciteiten en minderheden. Het is intern een verdeeld land. We vrezen voor een enorm intern conflict om de macht. In dit conflict zullen alle partijen binnen het Midden-Oosten, maar ook daar buiten, betrokken worden. Slachtoffer: De Iraakse bevolking.

Vluchtelingen: Wij vinden het onmogelijk dat vele landen verklaart hebben geen asiel te zullen verlenen aan Iraakse vluchtelingen, ook na de oorlog. Nederland is een van die landen. Waar moeten deze vluchtelingen heen? Wij eisen van Nederland acceptatie van vluchtelingen uit Irak!

OPLOSSING: De meeste pessimistische stemmen in de wereld verwachten geen opstand van het Iraakse volk, daarom zouden we in moeten grijpen volgens hen. Toch is een natuurlijke opstand van het Iraakse volk zelf de enige oplossing.We moeten ze steunen in hun strijd en de geschiedenis zijn natuurlijke weg laten begaan. Het embargo heeft tot nu toe alleen slachtoffers onder de bevolking gebracht. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat een Iraakse opstand zo lang is uitgesteld.

Noot,