VERENIGING VNO-NCW

Ondernemers: PvdA in nieuw kabinet kost banen

Opiniepeiling onder Nederlandse ondernemers

Ondernemers: PvdA in nieuw kabinet kost banen

De Partij van de Arbeid heeft te weinig aandacht voor het belang van economische groei en het scheppen van nieuwe werkgelegenheid. Dat vindt een meerderheid van de ondernemers. Tweederde verwacht dat deelname van de PvdA aan een nieuw kabinet ten koste gaat van de werkgelegenheid. Dit blijkt uit een opiniepeiling onder 302 ondernemers die lid zijn van VNO-NCW. De peiling is afgelopen zaterdag gehouden.

Een meerderheid (69 procent) vindt een coalitie van CDA en VVD op dit moment het meest gewenst. Ongeveer 5 procent vindt dat CDA en VVD het beste een regering kunnen vormen met LPF of D66. Per saldo vindt dus driekwart van de ondernemers dat de PvdA niet moet deelnemen aan een nieuwe regering, vooral omdat ze van deze partij een minder krachtig financieel en economisch beleid verwachten.

Een meerderheid van de ondernemers (78 procent) vindt dat partijen in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen in het algemeen te weinig aandacht geven aan maatregelen die moeten leiden tot herstel van de Nederlandse economie.
Ondernemers zijn van plan op 22 januari massaal naar de stembus te gaan. Slechts 2 procent gaat niet stemmen. Van degenen die wél gaan stemmen, brengt 44 procent zijn stem uit op de VVD en 27 procent op het CDA (samen een meerderheid van 71 procent, vergelijkbaar met 107 zetels in de Tweede Kamer). De PvdA (13 procent) en D66 (5 procent) krijgen aanmerkelijk minder steun.

De complete weergave van de onderzoeksresultaten is te vinden op de website van VNO-NCW: www.vno-ncw.nl

21 jan 03 07:16