Sociale Zekerheid hot item in Kamervragen

DEN HAAG, 20030121 -- Het jaar 2003 begint voor de PEX in ieder geval stabiel; in de derde week van januari werden precies evenveel Kamervragen ingediend als in de tweede week. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Geus kreeg de afgelopen week meer vragen dan hij gewend is.

Kamerlid De Ruiter van de SP wilde weten waarop De Geus zijn uitspraken baseert dat 10 tot 20 procent van de WAO-gerechtigden zou frauderen, en waarom eventuele onderzoeksresultaten hierover niet ter beschikking zijn gesteld van de Kamer. Hij wilde bovendien meer duidelijkheid over uitspraken van De Geus met betrekking tot een ingrijpende wijziging van het sociale zekerheidsstelsel, waaronder invoering van een nieuwe invaliditeitswet.

Ook Halsema en Vendrik (beide GroenLinks) wilden duidelijkheid over de sociale-zekerheidsplannen van de minister. Ze vroegen of het klopt dat hij opdracht heeft gegeven voor het ontwerp van een aparte WAO-verzekering van beroepsziekten, zoals werd gesuggereerd in een artikel in Trouw van 16 januari. De minister heeft dezelfde dag nog een persbericht laten uitgaan om dit te weerleggen en duidelijk te maken dat hij geen omstreden ingreep wil in de WAO. De GroenLinks-Kamerleden hadden het persbericht waarschijnlijk gemist, want zij vroegen een dag later om opheldering.

Een opvallende vraag aan De Geus was afkomstig van de CDA-Kamerleden Verburg en De Pater-van der Meer. Zij vonden het op zn zachtst gezegd merkwaardig dat het Centrum voor Werk en Inkomen van de gemeente Uithoorn banen in de prostitutie aanbiedt, en vroegen de minister wat hij daaraan gaat doen. In de totaalscore blijft De Geus met 31 vragen horen bij de "laagste" helft. PEX-aanvoerder Donner van Justitie kreeg afgelopen week 9 vragen, die zijn totaalscore op 110 brachten.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.