RESEARCH VOOR BELEID

CDA blijft grootste partij volgens deskundigenpanel

Leiden, 21 januari 2003

In tegenstelling tot de laatste opiniepeilingen voorspelt een panel van deskundigen dat het CDA de grootste partij van Nederland blijft. Volgens de Verkiezingsvoorspeller van Research voor Beleid zal het CDA uitkomen op 42 zetels, de PvdA op 40 zetels en de VVD op 28. Een coalitie van CDA en VVD behaalt daarmee geen meerderheid in de Tweede Kamer. De LPF komt uit op 7 zetels en zou daarmee de huidige coalitie nog net aan een meerderheid kunnen helpen.

Het onderzoeksbureau Research voor Beleid is van mening dat opiniepeilingen ten onrechte als voorspellingen van de verkiezingsuitslag worden gebruikt. Een opiniepeiling peilt de meest waarschijnlijke verkiezingsuitslag op het moment van peilen. Om de daadwerkelijke verkiezingsuitslag te kunnen voorspellen, heeft Research voor Beleid de zogenaamde Verkiezingsvoorspeller ontwikkeld. Deze Verkiezingsvoorspeller bestaat uit een panel van deskundigen die, mede op basis van de opiniepeilingen, de uitslag van de verkiezingen voorspellen. Dit deskundigenpanel bestaat uit oud-politici, journalisten en wetenschappers. Research voor Beleid ziet de Verkiezingsvoorspeller niet als een alternatief voor maar liever als een aanvulling op de opiniepeilingen om de nauwkeurigheid te vergroten. De Verkiezingsvoorspeller is voorafgaand aan de verkiezingen van maart 1998 voor de eerste maal getoetst. Destijds wist het deskundigenpanel de verkiezingsuitslag nauwkeuriger te voorspellen dan de opiniepeilingen.

Opvallend is dat deskundigen, ook in hun meest recente voorspelling, de winst voor de PvdA lager inschatten dan de opiniepeilers. De PvdA blijft steken op 40 zetels achter het CDA met 42 zetels. De SP en GroenLinks daarentegen behalen volgens het deskundigenpanel 1 of 2 zetels meer dan in de laatste opiniepeilingen. Leefbaar Nederland keert volgens de deskundigen niet terug in de Tweede Kamer.


-----EINDE PERSBERICHT--------

Informatie:
Cornelis van der Werf, directeur Research voor Beleid (071) 525 38 21 / (071) 525 37 37
Arnold Ziegelaar, projectleider Research voor Beleid (071) 525 37 87 / (071) 525 37 37

21 jan 03 16:17