European Commission

IP/03/93

Brussel, 21 januari 2003

De Commissie keurt reddingssteun voor « ABX Logistics » goed

De Commissie heeft vandaag reddingssteun in de vorm van drie overbruggingskredieten goedgekeurd ten gunste van drie entiteiten « ABX Logistics » in Frankrijk, in Duitsland en in Nederland, waarvan de moedermaatschappij de « NMBS » is. De reddingssteun, die op middellange termijn moet worden terugbetaald, moet het mogelijk maken de drie begunstigde entiteiten tijdelijk in leven te houden en aldus het verlies van arbeidsplaatsen te voorkomen, hetgeen ook een gunstig effect moet hebben op alle activiteiten van ABX. Een besluit over het voortbestaan van de begunstigde bedrijven moet binnen 6 maanden, te rekenen vanaf vandaag, worden genomen.

De verschillende entiteiten van ABX Logistics, dat deel uitmaakt van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen, NMBS, bestaan uit ongeveer 107 geconsolideerde dochters, die in meerdere landen en continenten zijn gevestigd. ABX verleent vervoers- en logistieke diensten.

Aangezien de drie entiteiten die rechtstreeks reddingssteun krijgen in financiële moeilijkheden verkeren omdat er op hun niveau en in de respectieve nationale holdingmaatschappijen geen middelen beschikbaar zijn, mogen zij als reddingssteun kredieten van de NMBS ontvangen. Deze drie overbruggingskredieten voor een gecumuleerd maximumbedrag van 123 miljoen zullen een duur hebben van 6 maanden.

Een faillissement van de begunstigden zou onmiddellijk rampzalige gevolgen hebben voor 7.619 arbeidsplaatsen (4.578 arbeidsplaatsen in Frankrijk, 2.702 arbeidsplaatsen in Duitsland en 339 arbeidsplaatsen in Nederland).

De Commissie heeft de steun getoetst aan de « Communautaire richtsnoeren voor reddings- en herstructureringssteun aan ondernemingen in moeilijkheden (1)
». Zij is tot de conclusie gekomen dat deze steun verantwoord is om dringende sociale redenen en doordat hij zich beperkt tot het minimumbedrag dat nodig is om drie rechtstreeks begunstigde entiteiten in leven te houden met het oog op een beslissing over het voortbestaan ervan. Volgens de vergunning moeten de Belgische autoriteiten binnen zes maanden, te rekenen vanaf vandaag, bij de Commissie een herstructureringsplan of een vereffeningsplan indienen, dan wel bewijsstukken overleggen dat de reddingssteun volledig is terugbetaald. De toestemming voor het verlenen van de reddingssteun heeft evenwel geen invloed op de latere goedkeuring van de verleende steun, eventueel in het kader van een herstructureringsplan. Dergelijke steun dient op basis van de eigen karakteristieken te worden beoordeeld.

(1)
P.B. C 288 van 9.10.1999.