Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

SIOD doet inval bij uitzendbureau voor illegalen

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vandaag in een fraude-onderzoek bij een uitzendbureau doorzoekingen gehouden op vijf adressen in diverse plaatsen van het land. De SIOD verdenkt het uitzendbureau ervan een honderdtal illegalen uit te lenen aan onder meer bouw- en slachtbedrijven. Daarbij wordt vermoedelijk gewerkt met vervalste of valse identiteitsbewijzen. Naast een omvangrijke administratie is een groot aantal digitale bestanden door het digitaal rechercheteam van de SIOD in beslag genomen.

De SIOD verwacht op grond van de inbeslaggenomen administratie op korte termijn verdachten aan te houden. Door de werkwijze van het uitzendbureau, vooral werkzaam in de provincie Gelderland, is de staat vermoedelijk voor minimaal 1 miljoen euro benadeeld. Bij de actie waren zestig SIOD-medewerkers betrokken.

Het fraudeonderzoek is een gevolg van het beleid van demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om malafide uitzendbureaus intensiever te bestrijden. Het uitzenden van illegalen leidt tot concurrentievervalsing en ontwrichting van de arbeidsmarkt.

De SIOD is een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De opsporingsdienst is vorig jaar opgericht om de opsporing van zware, complexe fraude op het gebied van sociale zekerheid verder te intensiveren.


---