CODENAME FUTURE

Jongeren willen Job Cohen in debat zien

De meerderheid van de jongeren vindt dat kiezers er recht op hebben dat Job Cohen in debat gaat met Balkenende en Zalm, zo blijkt uit een recente peiling uitgevoerd door Codename Future. Als ze nu zouden mogen stemmen dan zou de PvdA verreweg de grootste partij worden met 44 zetels. Het CDA krijgt een tweede plaats met 30 zetels en de VVD volgt met 20. Van deze jongeren zegt 83% te gaan stemmen als ze nu achttien waren.

864 Scholieren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar gaven via www.codenamefuture.nl, naast hun partijvoorkeur, antwoord op een aantal vragen over politieke onderwerpen. Er is in de steekproef rekening gehouden met de spreiding naar geslacht en opleidingsniveau.

Belangrijkste resultaten

- Zetelverdeling conform de mening van jongeren : PvdA (44), CDA (30), VVD (20), LPF (17), GroenLinks (16), SP (9), D66 (6), ChristenUnie (4) en LN (4).
17% Van de jongeren geeft aan niet te gaan stemmen.
- Voor de bekendmaking van de kandidatuur van Job Cohen is de jongeren de vraag gesteld: Wie is volgens jou de meest geschikte minister-president?
Jan Peter Balkenende (33%)
Wouter Bos (24%)
Femke Halsema (9%)
Gerrit Zalm (9%)
Jan Marijnissen (8%)
Mat Herben (8%)
Jeltje van Nieuwenhoven (5%)
Thom de Graaf (3%).

- Het voorstel in de toekomst ook via internet te stemmen vindt 44% een heel goed idee en zou dat later ook gaan doen en 32% het een slecht idee vanwege onveiligheid op het internet. 15% Vindt het een goed idee, maar zou toch niet gaan stemmen en 9% vindt alleen het stemhokje de plek om je stem te laten horen.

- Met de stelling -Als de opkomst bij de Tweede Kamer verkiezingen lager is dan 50% zou je de verkiezingen eigenlijk opnieuw moeten houden- is 50% het (zeer) eens, 28% het (zeer) oneens en 22% weet het niet.

- Ook vindt 53% van de scholieren dat er eens in de twee jaar gestemd zou moeten worden, in plaats van eens in de vier jaar. Slechts 33% is het hier (helemaal) niet mee eens en 15% weet het niet.
52% vindt dat kiezers er recht op hebben Job Cohen in debat te zien met Balkenende en Zalm. 13% is het hiermee oneens en 35% weet het niet.

- 57% vindt het een goed idee jongeren vanaf 16 jaar te laten stemmen. 43% is het hier niet mee eens en vindt dat 16-jarigen te weinig kaas gegeten hebben van politiek.

Lesprogramma Politiek een de eettafel
Deze peiling vormt samen met een debattenreeks tussen jongeren en lijsttrekkers onderdeel van het Codename Future lesprogramma Politiek aan de eettafel dat in het kader van de verkiezingencampagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ontwikkeld.

Op verzoek geven we u meer informatie over de resultaten van het onderzoek.
Neem voor afspraken en aanvullende informatie contact op met Young Works, Bart van Kuijk of Shirien Elsaid: 020-4199840, bart@youngworks.nl / shirien@youngworks.nl.

21 jan 03 17:49