EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO verwelkomt versoepeling ecopuntensysteem

EP-transportcommissie bereikt compromis over transitregeling door Oostenrijk

De transportcommissie van het Europees Parlement heeft vanochtend ingestemd met een versoepeling van de transitregeling door Oostenrijk, het zogenaamde ecopuntensysteem.

EVO vindt dat dit systeem in strijd is met het vrije verkeer van goederen en dat verlenging na 2003 onacceptabel is. Toch is het besluit van het parlement beter dan het voorstel van de Raad van transportministers.

Bij de toetreding van Oostenrijk tot de Europese Unie is het ecopuntensysteem als overgangsmaatregel tot 2004 geĂŻntroduceerd. Het voorziet in een puntenregeling voor het vrachtverkeer in transito over Oostenrijks grondgebied. Uitgangspunt is hoe schoner de vrachtauto, hoe minder ecopunten er nodig zijn.

De EP-transportcommissie wil nu het systeem beperken tot de ecologisch gevoelige Alpenpassen, waardoor bijvoorbeeld vervoer richting Hongarije buiten schot blijft. Bovendien worden vrachtauto's met een schone Euro 3 of Euro 4-motor uitgezonderd van de puntenregeling. De Italiaanse markt blijft hierdoor in ieder geval ook via Oostenrijk bereikbaar.

EVO zet zich de komende maanden in om de EU-lidstaten zover te krijgen dat zij dit compromis aanvaarden.

PB 03. 2003
21 januari 2003

EVO - toonaangevend voor verladers, eigen vervoerders en ontvangers. Belangenbehartiging en Ledenservice
Postbus 350
2700 AJ Zoetermeer
T 079 3467346
F 079 3467805
Mobiel 06 55 763 401
www.evovisie.nl