Gemeente Ede

nummer 23 / Ede, 21 januari 2003

Speelplekken op termijn anders verdeeld

In wijken waar het aantal jonge kinderen afneemt (zoals in delen van de wijk Veldhuizen) komen op termijn minder kinderspeelplaatsen. De speelplekken verdwijnen niet onmiddellijk, maar als toestellen verouderd zijn, worden ze niet meer vervangen. Omwonenden worden als eerste geïnformeerd over het opheffen van speelplekken. Er blijven in ieder geval voldoende speelplekken op loopafstand over.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag een besluit genomen over het nieuwe speelruimteplan 2003-2006. Dit nieuwe speelruimteplan was nodig omdat er sinds het vorige speelruimteplan van 1995 veel is gewijzigd. De verdeling van het aantal kinderen over de gemeente is veranderd. Ook heeft de raad vanaf 1999 extra geld uitgetrokken om aan het attractiebesluit te voldoen. Het attractiebesluit is een landelijke wet die strenge voorwaarden stelt aan de veiligheid van speelplekken. Onlangs werd de gemeente op dat punt nog positief beoordeeld door de keuringsdienst van waren.

De verdeling van de kinderaantallen in de diverse buurten en dorpen wijzigt snel. Daardoor verschilt het aantal kinderen per speelplek sterk. Ook geldt dat voor het aantal jongeren op trapvelden, basketbalvelden en dergelijke. Een eerlijker verdeling is gewenst. Met de huidige financiële mogelijkheden van de gemeente Ede behoort een uitbreiding van het aantal speelplekken niet tot de mogelijkheden. De oplossing moet dus worden gezocht in een betere verdeling.

Om tot een eerlijke herverdeling te komen zijn normen opgesteld. De normen zijn gebaseerd op een vijf factoren:

* Het aantal kinderen per deelgebied;

* De ontwikkeling van de kinderaantallen;
* De speelbeleving van de omgeving, er is bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen een flatwijk en een ruim ingerichte buitenwijk. Wat er te beleven is per speelplek is eveneens een factor.
* Tot slot wordt ook gekeken naar de mate van betrokkenheid van de buurt.

Alle kernen zijn onderverdeeld in kleinere gebieden. De grenzen daarvan zijn bepaald door fysieke barrières zoals drukke wegen en watergangen. Binnen die gebieden zijn de kinderaantallen bekend en de leeftijdsverdeling en het aantal speelplekken. Zo is exact bekend waar relatief veel speelplekken en waar er weinig zijn. In Veldhuizen (en met name in Veldhuizen B) zijn relatief veel speelplekken. In een deel van Oud Ede West zijn relatief weinig speelplekken.

Dit heeft allemaal tot gevolg dat er sommige speelplekken op termijn verdwijnen. Dat betekent niet dat er per direct speelplekken worden gesaneerd. Op het moment dat de toestellen volgens het attractiebesluit afgekeurd zijn, worden ze niet vervangen. De trend over de gemeente Ede geeft aan dat ten opzichte van 1995 het aantal allerjongsten (0-4 jaar) afneemt en de groep jongeren toeneemt. Dat betekent dat er een langzame verschuiving plaatsvindt in het soort speelplekken.