Nieuw-Vlaamse Alliantie


Overheveling Ontwikkelingssamenwerking naar Griekse kalender (21/01/03)

De Lambertmontakkoorden, die voorzien in de overheveling van bevoegdheden van ontwikkelingssamenwerking tegen 1 januari 2003, worden niet meer uitgevoerd voor de verkiezingen van 18 mei 2003. Dit antwoordde Vlaams minister Vogels vandaag op een parlementaire vraag van Jan Loones (N-VA) in de Commissie Buitenlandse en Europese Aangelegenheden in het Vlaams Parlement. "Ik ben politica genoeg om te weten dat er geen overheveling meer kan zijn in deze legislatuur, want we komen nooit aan een 2/3de meerderheid in de Kamer".

De groenen, met Vlaams minister Vogels en federaal staatssecretaris Boutmans op kop, blijken dan toch hun slag thuis te halen. De andere Vlaamse regeringspartijen kijken stilzwijgend de andere kant op. Voor minister Vogels moet er bij een overheveling van ontwikkelingssamenwerking "een maximaal aantal parallelle bevoegdheden blijven, en slechts een beperkt aantal exclusieve bevoegdheden voor de deelstaten".

Voor de N-VA druist deze houding lijnrecht in tegen de Lambertmontakkoorden en de wetteksten die terzake werden goedgekeurd in het federaal parlement. Niet alleen de Lambermont-onderhandelaars, maar ook het parlement werd flagrant bedrogen, net als de ondertekenaars van het Vlaams regeerakkoord.

De uitbouw van een Vlaamse, dynamische en ongebonden ontwikkelingssamenwerking wordt in de vergeetput gedumpt. Nochtans wad dit niet alleen de uitdrukkelijke ambitie van de voorganger van minister Vogels, maar ook van heel de Vlaamse regering, bewijst het Vlaams regeerakkoord.

Auteur:
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be