Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nieuwe verkiezingen op woensdag 22 januari 2003

22 oktober 2002

De datum voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer is vastgesteld op woensdag 22 januari 2003. Met de keuze voor die datum wordt de mogelijkheid geboden aan nieuwe politieke partijen om onder de eigen partijnaam deel te nemen aan de verkiezingen. Nieuwe politieke partijen moeten zich dan uiterlijk maandag 28 oktober aanstaande bij de Kiesraad laten registreren.

Bij een verzoek tot registratie moeten de volgende stukken aan de Kiesraad worden overlegd: · een afschrift van de notariële akte waarin de statuten van de vereniging zijn opgenomen; · een bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel; · een bewijs dat 450 euro aan het Rijk is betaald; · een verklaring van de politieke groepering met daarin de aanwijzing van haar gemachtigde en plv. gemachtigde bij het centraal stembureau.

Overigens kunnen partijen ook aan verkiezingen deelnemen zonder dat zij een aanduiding laten registreren. De partijnaam komt dan niet op het stembiljet te staan. Op het stembiljet staat in dat geval alleen een lijstnummer. In geval van deelname onder een lijstnummer volstaat het inleveren van de kandidatenlijsten op de dag van kandidaatstelling. Dat is de dag waarop partijen hun kandidatenlijsten moeten inleveren bij de hoofdstembureaus. De dag van kandidaatsstelling is vastgesteld op dinsdag 10 december 2002. Op de dag van kandidaatstelling moeten tussen 9.00 en 15.00 uur bij de hoofdstembureaus de kandidatenlijsten worden ingeleverd. Indien het gaat om een partij die bij de vorige Tweede-Kamerverkiezingen geen zetel heeft behaald, moeten per kieskring minstens 30 ondersteuningsverklaringen worden overgelegd. Nederland telt 19 kieskringen. Als een partij in alle kieskringen aan de verkiezingen wil deelnemen gaat het om totaal 19 x 30 = 570 ondersteuningsverklaringen.

Nieuwe partijen moeten tevens een waarborgsom van 11.250 euro betalen. Partijen krijgen de waarborgsom terug als bij de verkiezingen 75% van de kiesdeler wordt behaald. De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor het behalen van 1 zetel in de Tweede Kamer.