Ingezonden persbericht


32nd International Film Festival Rotterdam
woensdag 22 januari - zondag 2 februari 2003

PERSBERICHT


· Alberto Barbera, Mahamat Saleh Haroun en Duangkamol Limcharoen in VPRO Tiger Award Jury
· Jan Pronk, Marco Bechis en Ulrike Ottinger in Amnesty International - DOEN Jury
· 'Tracking Tomorrow': Aboriginal-filmprogramma
· 'Cinema Regained': aandacht voor het rijke filmverleden
Het IFFR heeft Alberto Barbera, ex-directeur van het Filmfestival van Venetië, de uit Tsjaad afkomstige filmmaker Mahamat Saleh Haroun en de Thaise producente Duangkamol Limcharoen bereid gevonden zitting te nemen in de VPRO Tiger Award Jury. In de jury van de Amnesty International - DOEN Award nemen ex-minister Jan Pronk en de filmmakers Marco Bechis en Ulrike Ottinger zitting. Het festival toont in het speciale programma 'Tracking Tomorrow' speelfilms en korte films van en over de Australische Aboriginal-gemeenschap. Het programma 'Cinema Regained' schenkt aandacht aan het filmverleden door documentaires over film(makers) gekoppeld aan speelfilms waarover ze handelen.

In de VPRO Tiger Award Jury zullen Alberto Barbera en Mahamat Saleh Haroun plaatsnemen. Barbera werd voorjaar 2002 door de Italiaanse regering ontslagen als directeur van de 'Mostra'. Mahamat Saleh Haroun maakte de films BYE BYE AFRICA, het 'On the Waterfront'-videodagboek LETTER FROM NEW YORK CITY in opdracht van het IFFR 2001 en is op het IFFR 2003 vertegenwoordigd met zijn nieuwe speelfilm ABOUNA, een voormalig CineMart-project dat tevens een bijdrage ontving van het Hubert Bals Fonds. Duangkamol Limcharoen produceerde onder meer de voor IFFR 2003 geselecteerde speelfilm MON-RAK TRANSISTOR van Pen-ek Ratanaruang (Thailand) en de films van de Thaise regisseur Nonzee Nimibutr (o.a. NANG NAk en JAN DARA) wiens filmproject THE TRUTH UNTOLD (BUDDHA DIDN'T TELL) is geselecteerd voor de CineMart 2003. De overige leden van de VPRO Tiger Award Jury worden later bekendgemaakt.

Voor het eerst wordt op de komende IFFR-editie de Amnesty International - DOEN Award toegekend. Deze nieuwe prijs bestaat uit een stipendiumprijs van Euro 5.000 en een bescheiden uitbreng van de film in Nederland. Ex-minister Jan Pronk en de regisseurs Marco Bechis (Italië) en Ulrike Ottinger (Duitsland) zijn bereid gevonden zitting te nemen in de internationale jury die uit een selectie van tien festivalfilms de winnaar van de Amnesty International - DOEN Award kiest. De overige leden van de Amnesty International - DOEN Jury worden later bekendgemaakt.

Onder de titel 'Tracking Tomorrow' vertoont IFFR 2003 een aantal speelfilms, korte films en documentaires van en over Aboriginals. In Australië maakt, mede dankzij steun van de Australian Film Commission, een nieuwe generatie filmmakers met een Aboriginal achtergrond een interessante ontwikkeling door. Daarnaast hebben ook niet uit deze gemeenschap afkomstige Australische regisseurs films gemaakt over thema's rond Aboriginals. In de komende festival brengt het IFFR een selectie bijeen onder de titel 'Tracking Tomorrow'. Te zien zijn onder meer speelfilms RABBIT PROOF FENCE van Phillip Noyce, THE TRACKER van Rolf de Heer, ONE NIGHT THE MOON van Rachel Perkins en BENEATH CLOUDS van Ivan Sen.

Met 'Cinema Regained' kijkt het International Film Festival Rotterdam terug op het rijke verleden van film. Dat gebeurt door de vertoning van documentaires, gekoppeld aan films waarover ze gaan. Zo is er GO WEST, YOUNG MAN! waarin Peter Delpeut en Mart Dominicus het genre van de Westernfilm onder de loep nemen. Op vraag van het festival kozen de filmmakers ter illustratie William A. Frakers MONTE WALSH (1970). Een ander voorbeeld is Isaac Juliens overzicht van Blaxploitation cinema, BAADASSSSS CINEMA, gekoppeld aan Melvin van Peebles' undergroundhit SWEET SWEETBACK'S BAAD ASSSSS SONG (1971).

Het 32e International Film Festival Rotterdam vindt plaats van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari 2003. Het complete festivalprogramma verschijnt in druk op donderdag 16 januari 2003 als bijlage bij de Volkskrant en online via www.filmfestivalrotterdam.com. Vanaf donderdag 16 januari 2003 is telefonisch reserveren mogelijk via 010 - 890 90 00 en online via www.filmfestivalrotterdam.com. De kaartverkoop start zondag 19 januari 2003 aan de centrale festivalkassa in de Doelen (ingang Kruisplein).

(einde persbericht)

Informatie:
IFFR Persvoorlichting: Bert-Jan Zoet of Esther Bruls Tel 010 890 90 90, fax 010 890 90 91, email press@filmfestivalrotterdam.com

International Film Festival Rotterdam
Press Department
Press Officers: Bert-Jan Zoet and Esther Bruls
Press Accreditations: Anne Wijnen and Ella Wolting

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
url http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2003: Wed, Jan. 22 - Sun, Febr. 2


---
Message created at: Fri, 20 Dec 2002 12:38:37 +0100 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---