Provincie Noord-Holland

Debatteer met kandidaten van de provinciale politieke partijen! Op woensdag 22 januari kunnen jongeren van 12-18 jaar in het Provinciehuis in Haarlem met de lijsttrekkers van de politieke partijen in debat gaan. Het Verkiezings-Jeugddebat vindt plaats in het kader van de komende Provinciale-Statenverkiezingen en dient als voorbereiding op het komende Nationaal Jeugddebat, een activiteit van de Nationale Jeugdraad. In 2003 gaan dan voor de achtste keer ruim honderd jongeren in debat met Kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

Om 9.30 uur starten de jongeren met de voorbereiding voor het jeugddebat in het Provinciehuis aan de Dreef 3 te Haarlem. Het debat begint om 13.30 uur in de Statenzaal. Van de provinciale politieke partijen zijn de volgende politici aanwezig: Harmen Binnema (GroenLinks), L.M. Bouwmeester (PvdA) en Fritz van Rikxoort (D66).

Selectie
Niet alleen met dit Verkiezingsdebat, maar ook via lokale jeugddebatten, die in sommige provincies plaatsvinden, worden jongeren geselecteerd voor het Nationaal Jeugddebat. In totaal kunnen ongeveer 120 jongeren daaraan deelnemen.

Bij de selectie worden de volgende criteria gehanteerd: gelijke verdeling jongens en meisjes, diverse schoolopleidingen (VMBO tot VWO), verdeling stad en platteland, culturele achtergrond en motivatie. Er wordt gestreefd naar een goede vertegenwoordiging van de jongeren in Nederland.

Debattrainingen
Na afloop van het provinciale Verkiezingen-Jeugddebat krijgen de geselecteerde deelnemers een korte training voor het vervolgtraject, namelijk het Jongeren Interviewen Jongeren (JIJ)-onderzoek. In hotel Blooming (NH) worden de agendaonderwerpen voorbereid, oefenen de jongeren met debatteren, worden de fracties gevormd en taken binnen de fracties verdeeld en wordt gewerkt aan teambuilding.

Volledige traject
De jongeren die zich opgeven voor het Nationaal Jeugddebat, geven zich op voor het hele traject, dus voor het Verkiezingen-Jeugddebat, de trainingen, het Jongeren Interviewen Jongeren-onderzoek, het Nationaal Jeugddebat en de eventuele bijeenkomsten na het Nationaal Jeugddebat.

Inschrijving
Inschrijven kan tot een paar dagen voor het provinciale Verkiezingen-Jeugddebat op 22 januari 2003, via www.jeugddebat.nl of door een inschrijfformulier op te vragen bij de Nationale Jeugdraad, tel. 030-2303575.

De exacte datum van het Nationaal Jeugddebat 2003 zal nog nader bekend worden gemaakt.

Zie voor meer informatie ook http://www.jeugdraad.nlen www.jeugddebat.nl.
Jeannette Duin 8-1-2003 11:31:00