Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

22/01/03 Mr. Pieter van Vollenhoven opent vernieuwd Europees vluchtleidingscentrum

Mr. Pieter van Vollenhoven opent woensdag 22 januari het vernieuwde Europese vluchtleidingscentrum EUROCONTROL Centrum Maastricht. De nieuwe verkeersleidingszaal en een geavanceerd invoer- en presentatiesysteem (ODS) voor de verkeersleiders worden dan officieel in gebruik genomen. Het nieuwe verkeersleidingssysteem kan tot 2020 het verhoogde luchtverkeersaanbod veilig het hoofd bieden.

Het EUROCONTROL Centrum Maastricht heeft het te verwerken luchtverkeer zien vervijfvoudigen sinds het operationeel werd in 1972. Het oude ODS stamde uit het begin van de jaren tachtig. Sindsdien is de verkeersdichtheid toegenomen en is de technologie verder ontwikkeld. De duidelijke weergave van informatie en de gebruiksvriendelijkheid van het nieuwe ODS dragen bij tot extra veiligheid en een grotere verwerkingscapaciteit.

Sinds 1972 voorziet het EUROCONTROL Centrum Maastricht België, Duitsland, Nederland en Luxemburg van luchtverkeersdiensten in het hogere luchtruim (boven 24.500 voet of ca. 7,5 km). De internationale verantwoordelijkheid voor deze zone is te beschouwen als een doeltreffende oplossing voor een vereenvoudigd luchtverkeersbeheer in een van de meest complexe en drukste luchtverkeersgebieden boven het Europese vasteland.

EUROCONTROL, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart, telt 31 lidstaten: Albanië, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Macedonië (FYR), Malta, Moldavië, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, de Tsjechische Republiek, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.