Ingezonden persbericht


32nd International Film Festival Rotterdam
22 januari - 2 februari 2003

PERSBERICHT 12 januari 2003


· Wereld- en internationale premières in Rotterdam
· Filmmaker Olivier Assayas in VPRO Tiger Award Jury
· Prins Claus Fonds Film Grant voor CineMart 2003-project
Nadat vorige week de selectie voor de VPRO Tiger Award Competitie bekend is gemaakt, kondigt het International Film Festival Rotterdam met genoegen enkele van de vele films aan die tijdens de komende festivaleditie in première gaan. Het complete festivalprogramma verschijnt donderdag 16 januari als bijlage bij de Volkskrant. Op die dag is het programma ook online te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com en is reserveren van kaarten mogelijk via de telefoon (010 - 890 90 00) en via de festivalwebsite.

De uit Rusland afkomstige voormalige filmcriticus Mikhael Brashinsky presenteert GOLOLED, een glamourachtige en hypermoderne kijk op Moskou. De Tsjechische regisseur Benjamin Tucek vertoont zijn speelfilmdebuut GIRLIE met de Slowaakse ster-in-opkomst Dorota Novotna. De tweede speelfilm van Ivan Vojnár, FOREST WALKERS, beleeft zijn wereldpremière in het Hoofdprogramma Speelfilms.

Het festival vertoont uit de Verenigde Staten, onder meer, twee films van Michael Almereyda: THIS SO-CALLED DISASTER, een documentaire waarin schrijver/regisseur/acteur Sam Shepard zijn jongste toneelstuk 'The Late Henry Moss' repeteert met een sterrencast (o.a. Nick Nolte en Sean Penn), alsmede de Europese première van zijn nieuwste internetthriller HAPPY HERE AND NOW. Andere Amerikaanse titels zijn TWO DAYS van Sean McGinley (met festivalfavoriet Paul Rudd, die eerder te speelde in CLUELESS en THE CHATEAU) en het voormalige CineMart-project THE DECAY OF FICTION van veteraan Pat O'Neill. Tijdens het festival is in V2 de hierop gebaseerde interactieve installatie TRACING THE DEACY OF FICTION te zien.

De Deense regisseur Nicolas Winding Refn presenteert zijn in winters Midwest-Amerika gesitueerde psychothriller FEAR X met John Turturro. Uit Zweden vertoont het IFFR KOPS, de tweede speelfilm van Josef Fares, eerder succesvol met zijn debuut JALLA! JALLA!

De sectie Aziatische films, traditioneel sterk vertegenwoordigd op het festival, omvat nieuwe films uit Japan, China en Zuid-Korea. Zhang Yuan, ikoon van de Chinese 'zesde generatie' presenteert I LOVE YOU en nieuwe Chinese gay-cinema is vertegenwoordigd door ENTER THE CLOWNS van Cui Zi'en. Daarnaast vertoont het festival TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS van Wang Bing, een financieel door het Hubert Bals Fonds gesteunde, driedelige en in totaal negen uur durende documentaire over noordoost China. Uit Japan komt DEADLY OUTLAW: REKKA!, de nieuwste yakuza-film van Miike Takashi, terwijl HAZY LIFE-regisseur Nobuhiro Yamashita terugkeert met NO ONE'S ARK.

Penny Woolcock, de veelbelovende Engelse regisseuse wier speelfilm THE PRINCIPLES OF LUST in de VPRO Tiger Award Competitie is geselecteerd, zal ook haar verfilming presenteren van John Adams' opera THE DEATH OF KLINGHOFFER. Ex-VPRO Tiger Award-kandidaten die terugkeren met nieuw werk zijn de Australiër Paul Middleditch (A COLD SUMMER), de Tsjechische regisseur Petr Zelenka (YEAR OF THE DEVIL) en de in San Sebastian bekroonde Fernando León De Aranoa met LOS LUNES AL SOL (ook de Spaanse Oscar-inzending). Uit Spanje komt ook Aro Tolbukhin: EN LA MENTE DEL ASESINO in gezamenlijke regie van Augusti Villarongi, Lydia Zimmerman en Isaac Racine.

Diego Lermans TAN DE REPENTE en andere films die mede tot stand kwamen met hulp van het Hubert Bals Fonds wonnen eerder al prijzen op de festivals van Cannes, Locarno, Venetië en Toronto. In de 'HBF Harvest' van de komende festivaleditie zijn daarnaast premières te zien als de Zuidafrikaanse mijnwerkersfilm SOLDIERS OF THE ROCK van Norman Maake en DESTINY HAS NO FAVORITES, waarin Alvaro Velardo uit Peru een televisiesoap ontleedt, de Tunesische feministisch-activistische (debuut)speelfilm en voormalig CineMartproject BEDWIN HACKER van Nadia El Fani over een vrouwelijke computerhacker en Amir Karakulovs JYLAMA uit Kazachstan, de opvolger van zijn Tiger Award-winnende film THE LAST HOLIDAY.

Onder de documentaires in het festivalprogramma is de spannende, al in eigen land bekroonde ONIBUS 174 van de Braziliaanse filmmaker José Padilha (over een buskaping waarin live-beelden en interviews met zowel bekenden van de kaper als politiefunctionarissen zijn verwerkt). Verder de première van GO WEST, YOUNG MAN!, een elegie op de western van de Nederlandse filmmakers Peter Delpeut en Mart Dominicus.

In het vaak geprezen Hoofdprogramma Korte Films is nieuw werk te vinden van Tsai Ming-liang, Ernie Gehr, de Quay-broers, Mark Rappaport, Audrius Stonys, Stephen Dwoskin en Jana Sevcikova.

De jury die deze festivaleditie de drie winnaars uit de VPRO Tiger Award Competitie gaat kiezen bestaat uit de Franse filmmaker Olivier Assayas (onder meer IRMA VEP en DEMON LOVER), regisseur Mahamat Saleh Haroun uit Tsjaad (in het festival vertegenwoordigt met zijn film ABOUNA), Alberto Barbero, de voormalige directeur van het filmfestival van Venetië; Duangkamol Limcharoen, co-directrice van de Thaise filmproductiemaatschappij Cinemasia (JAN DARA, MON-RAK TRANSISTOR) en de Zwitserse filmindustrie-veterane Christa Saredi. De jury zal de drie winnaars bekendmaken tijdens de Award Ceremony op vrijdag 31 januari 2003.

In de jury die de Amnesty International - DOEN Award gaat kiezen uit tien films over mensenrechten in het festivalprogramma hebben zitting genomen: ex-minister Jan Pronk, producent Mike Downey (UK) en de filmmakers Nathalie Alonso Casale (Nederland/Spanje), Mario Bechis (Italië/Chili) en Ulrike Ottinger (Duitsland). Van de laatste is de documentaire SÜDOST PASSAGE: EINE REISE ZU DEN NEUEN WEISSEN FLECKEN AUF DER KARTE EUROPAS opgenomen in het festivalprogramma, een persoonlijk en betrokken reisdagboek over landen uit het voormalige Oostblok.

Voor de derde achtereenvolgende keer reikt het Prins Claus Fonds de 'Prins Claus Fonds Film Grant' van 15.000 Euro uit aan een van de vijfenveertig CineMart 2003-projecten. De CineMart is de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam. De Prins Claus Fonds Film Grant wordt toegekend om de ontwikkeling van filmproductie te stimuleren; het fonds concentreert zich op de ondersteuning van de eerste fase in het proces van filmmaken. De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 29 januari om 23.00 uur tijdens de CineMart Closing Night Party.

Een jury kiest de winnaar uit een van de CineMart 2003-projecten afkomstig uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of het Caraïbisch gebied. In de jury hebben zitting: Emile Fallaux, lid van de Hubert Bals Fonds-selectiecommissie en bestuurslid van het Prins Claus Fonds, Hengameh Panahi (International Sales Agent van Celluloid Dreams, Frankrijk), NRC Handelsblad-filmcriticus Hans Beerekamp en producent Steven Markovitz van Big World Cinema uit Zuid-Afrika. De doelstelling van zowel het Prins Claus Fonds als van het International Film Festival is om met deze prijs een filmmaker te eren die zijn of haar gemeenschap en andere filmmakers inspireert.

(einde persbericht)

Het 32e International Film Festival Rotterdam vindt plaats van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari 2003. Het complete festivalprogramma verschijnt in druk op donderdag 16 januari 2003 als bijlage bij de Volkskrant en online via www.filmfestivalrotterdam.com. Vanaf donderdag 16 januari 2003 is telefonisch reserveren mogelijk via 010 - 890 90 00 en online via www.filmfestivalrotterdam.com. De kaartverkoop start zondag 19 januari 2003 aan de centrale festivalkassa in de Doelen (ingang Kruisplein).

(einde persbericht)

Informatie:
IFFR Persvoorlichting: Bert-Jan Zoet of Esther Bruls Tel 010 890 90 90, fax 010 890 90 91, email press@filmfestivalrotterdam.com

International Film Festival Rotterdam
Press Department
Press Officers: Bert-Jan Zoet and Esther Bruls
Press Accreditations: Anne Wijnen and Ella Wolting

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
url http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2003: Wed, Jan. 22 - Sun, Febr. 2


---
Message created at: Sun, 12 Jan 2003 17:27:19 +0100 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---