Erasmus Universiteit Rotterdam

22 januari 2003

Kans op beroerte stijgt met leeftijd

Een op de vijf 55-plussers, mannen zowel als vrouwen, krijgt in de loop van zijn of haar verdere leven een beroerte. De kans daarop stijgt met de leeftijd en is voor alle leeftijdsgroepen hoger bij mannen dan bij vrouwen. De gelijke kans voor mannen en vrouwen om ooit een beroerte te krijgen wordt verklaard door de langere levensverwachting voor vrouwen. Vrouwen krijgen een beroerte dan ook gemiddeld op hogere leeftijd dan mannen. Deze resultaten staan beschreven in het proefschrift van Monika Hollander getiteld 'De rol van atheroclerose, hormonen en genen in relatie tot beroerte'.

Zij onderzocht risicofactoren voor beroerte in een groot bevolkingsonderzoek, uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord. In totaal deden 7983 personen van 55 jaar en ouder mee. Aderverkalking is de belangrijkste risicofactor voor beroerte. Hollander onderzocht welke mechanismen ten grondslag liggen aan de relatie tussen verschillende maten van aderverkalking en beroerte. Ze vond dat wanddikte van de halsslagader meer een maat van algemene aderverkalking is, terwijl plaques, of lokale verdikkingen in de halsslagader ook een directe oorzaak kunnen zijn van een herseninfarct doordat een stolsel van de plaque loslaat en stroomafwaarts een infarct veroorzaakt. Aanwezigheid van kalk in de bloedvaten bleek de kans op een beroerte te verhogen.

Een belangrijke hypothese is dat een hoger oestrogeengehalte in het bloed het risico van hart- en vaatziekten verlaagt bij vrouwen. Uit het onderzoek bleek dat er geen relatie bestaat tussen oestrogeengehalte en beroerte bij vrouwen. Zij richtte haar onderzoek tevens op erfelijke factoren, ondermeer mutaties die samenhangen met ijzerstapeling in het bloed (C282Y en H63D). De kans op een beroerte bleek hoger wanneer personen zowel drager zijn van één van beide mutaties, en daarnaast hoge bloeddruk hebben of roken. De promovenda is van mening dat ijzerstapeling gecombineerd met ander risicofactoren waarschijnlijk ongunstige effecten op de vaatwand hebben.

Promotoren: prof.dr. A. Hofman en prof.dr. D.E. Grobbee.

Info: bij de promovenda,
e-mail hollander@epib.fgg.eur.nl
of secretariaat Epidemiologie & Biostatistiek,
tel (010) 408 7488

INLINE]