Gemeente Maassluis

15-1-2003

Laat uw stem niet verloren gaan !

Wie op woensdag 22 januari niet zelf kan gaan stemmen kan aan iemand anders vragen dit voor hem of haar te doen. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Alleen iemand die zelf ook een oproepingskaart heeft gekregen en zijn of haar eigen stem gaat uitbrengen in hetzelfde stembureau als waar u zelf uw stem zou gaan uitbrengen, kan tegelijkertijd voor u stemmen.

Oproepingskaart wordt volmachtbewijs
Voor de mensen op het stembureau moet duidelijk zijn dat iemand anders uw stem mag uitbrengen. Daarom moet u van uw oproepingskaart een volmachtbewijs maken. Dat doet u als volgt. Op de achterzijde van uw oproepingskaart schrijft u achter "gemachtigde" in blokletters de naam en het adres van degene die voor u gaat stemmen. U zelf zet vervolgens linksonder, onder "handtekening volmachtgever", uw handtekening. Degene die voor u gaat stemmen zet zijn of haar handtekening rechtsonder op de kaart, onder "Handtekening gemachtigde".

Vervolgens vertelt u aan deze persoon op welke partij hij voor u moet stemmen en op welke kandidaat. Wanneer deze persoon zelf gaat stemmen, levert hij tegelijk met zijn eigen oproepingskaart uw kaart in. Hij krijgt dan een extra volgnummer, waarmee hij uw stem kan uitbrengen.

Oproepingskaart kwijt?
Als u op 22 januari tot de ontdekking komt dat u uw oproepingskaart kwijt bent, doet u er verstandig aan om toch naar het stembureau te gaan waar u normaliter moet gaan stemmen. Neem dan wel een legitimatiekaart mee. Grote kans dat u dan alsnog kunt stemmen. Weet u niet in welk stembureau u moet stemme, bel dan even met de afdeling burgerzaken tel. 010-5931931.