Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Aankondiging/uitnodiging
Woerden, 20 januari 2002

3e Nationaal Congres gezondheidsbevordering en ziektepreventie Gezondheid stimuleren door prijzen, certificeren, enthousiasmeren en debatteren

Van 22 t/m 24 januari a.s. vindt het derde Nationaal Congres Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie plaats in Congrescentrum Papendal bij Arnhem. Dit tweejaarlijks congres is een studiedag van gezondheidsvoorlichters, preventiewerkers, gezondheidswetenschappers en beleidsmakers. Dit jaar is de eerste congresdag speciaal gewijd aan de resultaten van acht jaar Gezondheidsbevordering op de Werkplek, door het gelijknamige Centrum GBW. Daarin staat vooral het stimuleren van structureel gezondheidsbeleid in bedrijven centraal. Het driedaagse congres wordt gekenmerkt door prijzen, certificeren, enthousiasmeren en debatteren, en dat alles in meer dan 70 workshops en talkshops.

22 januari: Gegarandeerd beter werken
Overheid en bedrijfsleven proberen de hoge kosten van arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim vooral terug te dringen door ziekteverzuimmaatregelen en het terugdringen van de WAO-instroom. Toch zijn juist de bedrijven die pro-actief gezondheid op de werkplek promoten succesvol. Gemotiveerd en tevreden personeel, een betere werksfeer, minder ziektekosten en meer productiviteit zijn het resultaat. Bovendien leidt gezondheidsbeleid tot verbeterde arbeidsverhoudingen en een positiever imago van het bedrijf. De congresdag Gegarandeerd beter werken gaat in op het succes van gezondheidsbevordering op de werkplek.

Zes presentaties van gecertificeerd gezondheidsbeleid Op het congres geven zes van de veertien Nederlandse Models of Good Practice een presentatie van hun gecertificeerd gezondheidsbeleid: Unilever, het Waterland Ziekenhuis, Interpay, Siemens Nederland, de Facilitaire Dienst van de gemeente Den Haag en het ministerie van Financiën. Aan bod komen het Europees systeem van certificeren via de Models of Good Practice, enkele recente nieuwe certificeringen (Unilever te Rotterdam en het Waterland Ziekenhuis te Purmerend) en de onlangs bereikte hercertificeringen van Siemens Nederland en interbancaire instelling Interpay.

Acht jaar GBW
Het congres is aangegrepen om een overzicht te geven van acht jaar Gezondheidsbevordering op de Werkplek, en om perspectieven te schetsen voor de komende jaren. In februari zal het gelijknamige Centrum GBW opgaan in het NIGZ. Ter markering van dat moment wordt het boek 'Gezondheidsbevordering op de werkplek, een vanzelfsprekend onderdeel van bedrijfsvoering van ondernemingen ' tijdens het congres gepresenteerd. Het boek is een terugblik op het achtjarige werk van een zelfstandig Centrum GBW dat in 1995 opgericht werd door de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF en het Astma Fonds. Het bestaat uit een overzicht van alle belangwekkende activiteiten, visies en resultaten van de afgelopen jaren, en geeft ook aanknopingspunten voor arbeidsorganisaties die zelf aan de slag willen met gezondheidsbeleid. .
De activiteiten van het Centrum GBW hebben tot een aanzienlijke stijging geleid van bedrijven en instellingen die bewust kiezen voor een gezondheidsbeleid. Dertig procent van de Nederlandse bedrijven en instellingen voert momenteel een daadwerkelijk beleid ten aanzien van gezondheidsbevordering op de werkplek, tegen acht procent in 1996. In de nabije toekomst wil nog eens 35 procent van alle werkgevers aan gezondheidsbevordering op de werkplek gaan doen.

23 en 24 januari: Gezondheid en Risico's
Het thema Gezondheid en Risico's duidt op de grenzen van gezondheidsbevordering. Moeten gezondheidsbevorderaars mensen tegen wil en dank beschermen tegen gezondheidsrisico's, moet ongezond gedrag worden verklaard, afgeraden of uitgebannen? In het licht van de in 2002 uitgekomen Toekomstverkenningen Volksgezondheid en de aanbevelingen van de Raad voor Zorg verwacht de politiek steeds meer van preventie en gezondheidsbevordering. Maar wat is er werkelijk nodig om de aanwas van te dikke, rokende, te veel drinkende en te veel en ongezond etende mensen te stoppen?

Highlights 23 januari

Plenaire sessies
Hans de Goeij, directeur-generaal Volksgezondheid bij het ministerie van VWS opent het congres om 10.00 uur met een visie van het ministerie op preventie de komende jaren. In een lunchdebat zal de Goeij met de deelnemers plenair debatteren over het preventiebeleid van VWS. Daarna worden de Toekomstverkenning Volksgezondheid 2002 en de betekenis ervan voor preventie nog eens stevig aangepakt door dr. Hans van Oers (RIVM) en prof. dr. Niek Klazinga (AMC).
In de lezing Lokaal op koers? gaan prof. Dr. Jan Willem Duyvendak (Verweij Jonker Instituut) en dr. Joop ten Dam (NIGZ) in op de noodzaak van lokale projecten met name in achterstandsgebieden in Nederland.

Preffi-prijs
Op 23 januari vindt ook de uitreiking van de Preffi-prijs plaats. Deze tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan de drie meest aansprekende gezondheidsbevorderende projecten. De eerste prijs heeft een waarde van EUR 5.000,- Donderdagmiddag zal via de websites www.NIGZ.nl en www.preffi.nl bekend worden gemaakt wie de gelukkige winnaars zijn.

Highlights 24 januari

Wilhelmina Rouwenhorst-lezing door Don Nutbeam
Ook de jaarlijkse Wilhelmina Rouwenhorst-lezing wordt dit jaar, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Preventie en Gezondheidsbevordering (NVPG), tijdens het congres uitgesproken. De spreker is Don Nutbeam, hoofd van de Public Health Divisie van het Engelse ministerie van volksgezondheid.

Lunchdebat met Tweede-kamerleden Gezondheid
Gaan we daadwerkelijk ingrijpen bij ongezond gedrag of blijven we op afstand voorlichten? Hoe serieus neemt de politiek de ambities van de sector gezondheidsbevordering en ziektepreventie? Wordt preventie een booming business of ziet het nieuwe kabinet alleen nieuwe bezuinigingsmogelijkheden? Tweede Kamerleden met gezondheid en gezondheidszorg in portefeuille debatteren met NIGZ directeur Hans Krosse over gezondheidsbevordering en preventie in het nieuwe kabinet. Verwacht worden de kamerleden Buis (CDA), Arib (PvdA), Rijpstra (VVD) en Tonkens (Groen Links). NIGZ-directeur Hans Krosse leidt het debat tussen 13.00 en 13.45 uur.

Noot voor de pers,