Gemeente Den Haag

2003-01-21: UWV en Den Haag pakken samen reïntegratie van arbeidsongeschikten aan


---

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en gemeente Den Haag werken samen om hun gezamenlijke klanten richting werk te helpen. Het gaat om mensen die zowel een uitkering van UWV (WAO of WW) als van de gemeente Den Haag (bijstand) ontvangen. Op woensdag 22 januari 2003 sluiten zij daarvoor een samenwerkingsovereenkomst.

Den Haag telt ongeveer 1.200 mensen met een lage WAO- of WW-uitkering van UWV die door de gemeente wordt aangevuld tot de bijstandsnorm. De sluitende aanpak die de gemeente sinds enkele jaren voor al haar uitkeringsgerechtigden wil realiseren werd voor deze 1.200 mensen doorkruist door de regelgeving. De gemeente mocht mensen die ook een uitkering van UWV ontvangen geen scholing of werkervaring aanbieden. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij UWV. De Wet SUWI (Structuur Uitvoering Werk en Inkomen), die 1 januari 2002 inging, biedt gemeenten en UWV de mogelijkheid om samen te werken. Dit heeft geleid tot dit project.

In de samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd dat de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) mensen benadert in de Schilderswijk, Transvaal, Escamp, Loosduinen, Segbroek en Scheveningen. Hiervan worden 210 mensen bij UWV aangemeld. UWV geeft vervolgens opdracht voor een individueel traject aan een reïntegratiebedrijf. UWV heeft daarvoor contracten gesloten met Menea, Agens en TnW. Voor ongeveer 80 mensen moeten deze trajecten tot een betaalde baan leiden die minimaal zes maanden duurt. Is een baan te hoog gegrepen, dan kan de dienst SZW mensen ook plaatsen in een traject voor sociale activering. In een later stadium kunnen UWV en gemeente Den Haag deze aanpak uitbreiden naar de hele stad.

De samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend door de heer M. Harms, directeur Inkoop Reïntegratiediensten van UWV, en Pierre Heijnen, wethouder van Onderwijs, Sociale zaken, Werkgelegenheid en Integratie van Den Haag.

last update: 21-1-2003 16:59:38 ;pag.: 18215; auteur: 616;cat.: