Ministerie van Justitie

Meer drugskoeriers op Schiphol betrapt
21 januari 2003

Het aantal drugskoeriers dat op Schiphol is aangehouden, is vorig jaar fors toegenomen. In 2001 werden 1200 drugskoeriers op de luchthaven betrapt, in 2002 steeg dit aantal tot 2165. De hoeveelheid drugs die bij koeriers werd onderschept, bedroeg vorig jaar in totaal 6343 kilo, vooral cocaïne. Minister Donner maakte vandaag deze nieuwe cijfers bekend. De minister was op werkbezoek in het detentiecentrum in Zeist, een noodvoorziening waar inmiddels 350 drugskoeriers vastzitten.

In 2002 werden 81 drugskoeriers met een dagvaarding naar huis gestuurd. Aanvullende maatregelen van Donner om de druk op de justitiële keten te verminderen, maakten dat mogelijk. Het ging om mensen met de Nederlandse nationaliteit die een vaste verblijfplaats hadden en voor het eerst waren opgepakt (first offenders).

Vorige week is een begin gemaakt met de uitzetting van drugskoeriers die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Ook zij worden uiteindelijk voor de rechter gebracht en eventueel bij verstek veroordeeld. Zij moeten in principe in Nederland hun straf uitzitten. De uitgezette drugskoeriers komen in het nationaal opsporingsregister. Na veroordeling worden degenen die niet uit de EU komen, vermeld in het Schengen-informatiesysteem.