Provincie Flevoland



Glasvezelnetwerk biedt Flevolandse economie sterke groeikansen

Bij het ontwikkelen van nieuwe gebieden in Flevoland voor bedrijfsleven of woningbouw, moet meteen worden geïnvesteerd in telecom infrastructuur. Als een nieuwe woonwijk of een nieuw bedrijventerrein van meet af aan is uitgerust met een
glasvezelnetwerk, dan zijn de sociaal-economische
ontwikkelingsmogelijkheden veel groter.

Dit blijkt uit onderzoek van de Stratix Consulting Group B.V. in opdracht van de provincie Flevoland. De provincie gaat naar aanleiding van dit rapport met gemeenten overleggen op welke manier gezamenlijk kan worden gewerkt aan het versterken van de telecom infrastructuur in Flevoland.

De concurrentiekracht van bedrijven, regios en landen wordt steeds meer afhankelijk van hun vermogen om kennis te ontwikkelen, te verspreiden en toe te passen in wereldwijde netwerken van economische activiteiten. ICT is de drager van deze wereldwijde netwerken. ICT is daarom als apart thema opgenomen in het Regionaal Innovatie- en Technologie Plan Flevoland. Doelstelling is om randvoorwaarden te scheppen, waardoor Flevoland een aantrekkelijk vestigingsklimaat krijgt voor het ICT bedrijfsleven. Er moeten voldoende faciliteiten zijn voor het toepassen van ICT en het gebruik van internet.

Van groot belang daarbij is dat de regio beschikt over een goede infrastructuur voor de telecommunicatie. Reden voor de provincie om aan Stratix Consulting Group B.V., een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in telecommunicatie- en informatie technologie, te vragen onderzoek te doen naar de telecom infrastructuur in de regio. Dit onderzoek is onlangs afgerond.

Stratix stelt vast dat een breedband telecommunicatie infrastructuur (glasvezelnetwerk) een cruciale basisvoorziening is voor de sociaal economische ontwikkeling van Flevoland. De afgelopen jaren hebben telecom-operators er al voor gezorgd dat de basis voor zon netwerk aanwezig is. Die bestaat uit een tweetal hoofdassen met breedband telecomverbindingen (van Almere via Lelystad en Emmeloord naar het noorden, en van Lelystad via Dronten naar het oosten). Deze zogenaamde "backbones zijn aangelegd door meerdere telecom-operators. Ook zijn alle KPN centrales in Flevoland via glasvezelkabels met elkaar verbonden.

Door de problemen waarmee de telecomsector momenteel worstelt, blijven verdere investeringen in een basis glasvezelnetwerk (fiber t0 the home) achter, zo concludeert Stratix. Om deze impasse te doorbreken adviseert Stratix de provincie om samen met de gemeenten tot actie over te gaan. Glasvezelnetwerken zouden bij iedere woonwijk en bedrijventerrein in Flevoland standaard moeten zijn, stelt het bedrijf. De provincie gaat nu op basis van deze adviezen met de gemeenten overleggen hoe deze aanbevelingen kunnen leiden tot een gezamenlijke impuls voor de Flevolandse economie.