Gemeente Amersfoort

Collegebesluit over gebied rond Maatweg: inspraak 5 februari van start

datum: 21 januari 2002

Vandaag heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten in te stemmen met het Voorontwerp Structuurplan Maatweg. Het is de eerste juridische stap om te komen tot realisering van ondermeer een nieuw ziekenhuis op het MOB-terrein. In 2008 moet dit nieuwe ziekenhuis operationeel zijn. Vanaf 5 februari aanstaande gaat de inspraak over het plan van start. Tot 12 maart kunnen mensen reageren.

De aanleiding voor het structuurplan is de noodzaak te komen tot nieuwbouw voor het Meander Medisch Centrum, een samenvoeging van het Eemland Ziekenhuis en het Regionaal Gezondheids Centrum. De huidige gebouwen zijn op termijn ongeschikt; zij kunnen niet voldoen aan de steeds hogere eisen van de gezondheidszorg. Het ziekenhuis heeft de gemeente gevraagd te onderzoeken wat een geschikte plaats voor nieuwbouw zou zijn. Van de 22 mogelijke locaties voldoet het gebied rond de Maatweg het beste aan de eisen. De gemeenteraad heeft dit besloten op 30 januari 2001. Sinds die tijd is gewerkt aan het Voorontwerp Structuurplan Maatweg.

Ziekenhuis en beter landschap hoofddoelen
In het structuurplan Maatweg is bijvoorbeeld vastgelegd hoe wordt omgegaan met nieuwbouw, ecologie, milieu, geluid, landschap, verkeer en parkeren. Het gebied dat wordt beschreven in het structuurplan omvat onder andere de Schans, het voormalig MOB-terrein, de Stuw en de kop van Schothorst bij de Balladelaan. Het plan moet uiteindelijk leiden tot een nieuw ziekenhuis op het MOB-terrein. Verder moeten de landschappelijke kwaliteiten van het hele gebied worden versterkt. Op beperkte schaal is ook woningbouw in het gebied mogelijk, ondermeer langs de ontsluitingsweg de Schans, de kop van Schothorst en de Balladelaan.

Inspraak
Vanaf 5 februari ligt het Voorontwerp Structuurplan Maatweg ter inzage bij informatie-centrum de Observant, Stadhuisplein 7, en de wijkcentra Hoogland en Schothorst. GeĂŻnteresseerden kunnen met hun vragen of opmerkingen terecht tijdens de inloopmiddag op 5 maart, vanaf 16.00 uur in congrescentrum de Eenhoorn, Koningin Wilhelminalaan 33. Daar vindt 's avonds vanaf 20.00 uur ook de informatie- en inspraakavond plaats. Eigenaren en andere direct betrokkenen of belanghebbenden bij het gebied ontvangen een uitnodiging voor aparte bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten worden de plannen toegelicht en is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het geven van een oordeel.

De inspraakperiode loopt tot 12 maart. Tegelijkertijd wordt het voorontwerp aan verschillende instantie om commentaar voorgelegd. De gebundelde reacties en de verslagen van de bijeenkomsten gaan naar het College van Burgemeester & Wethouders. Een eventueel gewijzigd plan gaat met de reacties en verslagen naar de Provinciale Planologische Commissie. Daarna komt het plan weer ter inzage. Uiteindelijk stelt de Gemeenteraad het plan vast, naar verwachting eind 2003.