Provincie Overijssel

Commissaris tevreden bij opening rijksweg 50

Demissionair minister De Boer van Verkeer & waterstaat heeft de rijksweg 50 (deel Kampen-Ramspol) inclusief de nieuwe IJsselbrug naar het Kampereiland geopend. Commissaris van de Koningin Jansen toonde zich zeer tevreden Als Overijssel goed bereikbaar is dan profiteert het hele land daarvan.

Eind vorig jaar moest de provincie, samen met haar partners, alles in t werk stellen om tijdige aanleg van de Hanzelijn overeind te houden. Kort erop werd, met succes, dezelfde strijd gevoerd voor de spitsstroken op de A28 bij Zwolle. Commissaris Jansen is tevreden, al zou hij zijn tijd liever besteden aan nieuwe initiatieven dan het op de agenda houden van oude afspraken.

Regisseur

De provincie is regisseur van het verkeers- en vervoersbeleid in de regio en heeft in de onderhandelingen tussen de regio en Den Haag de functie van initiator en coördinator. Het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan laat zien wat er voor de komende jaren op stapel staat. Dat is nogal wat. Maar de provincie wacht met smart op het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan, dat nog steeds niet is vastgesteld.

Minister De Boer kon Overijssel op de laatste dag voor zijn aftreden begrijpelijkerwijs geen toezeggingen doen.

Knokken
Overigens heeft de provincie ook voor rijksweg 50 en de nieuwe Eilandbrug flink moeten knokken.

Eind 1998 bleek uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport 1999 -2003, dat het Rijk nogal wat projecten in Overijssel op een lager pitje had gezet omdat er niet genoeg geld was.

Rijksweg 50 zou volgens het MIT niet in 2001 maar in 2004 opgeleverd worden.

Dit ondanks harde afspraken uit 1994, en ondanks het feit dat de regio toen zelf boter bij de vis deed en veel geld toezegde. De provincie sprak de minister hierop aan en kreeg het voor elkaar dat RW 50 toch weer bovenaan de lijst kwam.

Overeenkomst

In juli 1999 ondertekenden de betrokken partijen de overeenkomst dat het rijk het gedeelte Kampen - Ramspol voor januari 2003 zou realiseren. De regio (provincie, gemeenten Kampen, Zwolle en IJsselmuiden) zou de rentekosten van de voorfinanciering betalen.

Het rijk werd verplicht de rentekosten terug te betalen als de weg niet op tijd klaar zou zijn. Dat was niet nodig, de weg was eind vorig jaar klaar; precies volgens afspraak.

De regio is nu beter bereikbaar, Kampen en IJsselmuiden zijn van het doorgaande verkeer verlost en het bedrijventerrein Haatlanden en de nog aan te leggen Zuiderzeehaven in Kampen is/wordt goed bereikbaar. Maar wel moet het wegvak Ramspol-Ens nog worden aangepakt. Dat is de zwakste schakel in de nieuwe verbinding.

Bron: Coby Hofland, 038 - 425 2342


© 22-01-2003 Provincie Overijssel