Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 22 januari 2003

Klokkenluidersregeling voor rijksambtenaren

31 december 2002 - De procedure inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand, ook wel de 'klokkenluidersregeling' genoemd, is een regeling voor ambtenaren die vermeende misstanden aan de kaak willen stellen.

Het gaat hierbij om misstanden over bijvoorbeeld een ernstig strafbaar feit, het misleiden van justitie of het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Klokkenluiders die een misstand aan de orde stellen mogen op geen enkele wijze nadeel ondervinden van hun actie. Deze regeling is van kracht sinds 1 januari 2001. Nadien zijn een tweetal wijzigingen in de regeling aangebracht.

De eerste wijziging betrof het besluit AD2002/U50594 van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de aanvankelijk tot 1 januari 2002 beperkte werkingsduur om te zetten in een werkingsduur die gekoppeld is aan een feit. Zodra een wettelijke regeling omtrent hetzelfde onderwerp in werking is getreden, vervalt de klokkenluidersregeling (Staatscourant 19 december 2001, nummer 246).

De tweede, op 31 december 2002 in de Staatscourant gepubliceerde, wijziging maakt het de ambtenaar mogelijk zich om in uitzonderlijke gevallen rechtstreeks te wenden tot de Commissie Integriteit Rijksoverheid, zonder eerst een interne procedure te moeten volgen.
---