Sociaal en Cultureel Planbureau

Bibliografische informatie over Onderzoeksrapport 2003-3: Inkomen verdeeld. Trends in ongelijkheid, herverdeling en dynamiek.


Titel: Inkomen verdeeld. Trends in ongelijkheid, herverdeling en dynamiek.

Auteurs: Evert Pommer, Jolanda van Leeuwen, Michiel Ras
Soort en nr: Onderzoeksrapport 2003-3

Taal: Nederlands
Bladzijden: 326
Hoogte: 24 cm

Uitgekomen op: woensdag 22 januari 2003

Beschikbaarheid: Verkrijgbaar bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, elektronisch te bestellen door hierboven voor bestellen te kiezen
Prijs: EUR 32,50

Excerpt
De koopkrachtontwikkeling is in Nederland elk jaar een geliefd onderwerp. Gebruikelijk is dan om ingrijpende overheidsmaatregelen te doen vergezellen van gedetailleerde koopkrachtplaatjes. Maar hoe is het de afgelopen vijfentwintig jaar eigenlijk gegaan met die inkomensverdeling? Neemt de inkomensongelijkheid toe? Welke groepen gaan er het meest op vooruit? Welke bijdrage leveren uitkeringen en belastingen aan de inkomensverhoudingen en is daar in de loop der tijd verandering in gekomen?
Ook kan men nieuwsgierig zijn naar de vraag of steeds dezelfde huishoudens het goed of slecht maken. Of is het zo dat huishoudens het stokje aan elkaar doorgeven, zodat het wel en wee enigszins wordt gedeeld?

Allemaal vragen waarop dit rapport een antwoord probeert te geven. Daarbij wordt ook ingegaan op mogelijke achtergronden van deze ontwikkelingen door te kijken naar maatschappelijke trends en het optreden van de overheid.