Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 03

Collegevergadering van dinsdag 21 januari 2003

Voetbalvereniging PW verhuist van Volkspark naar Diekman Voetbalvereniging PW verlaat het Volkspark om bij het Diekmanterrein een nieuwe start te maken. De voetbalvereniging is uiteindelijk akkoord gegaan met de financiële voorwaarden en de nieuwe locatie. Omdat PW geen wijkgebonden vereniging is, is verplaatsing naar het Diekmanterrein een minder grote sprong dan het geografisch lijkt. Het vertrek van PW heeft voordelen voor het gemeentelijke Groen Structuur Actie Plan (GRAP) en het Circusfestival. Het GRAP wil een betere invulling van de parkfunctie van het Volkspark. De aanwezigheid van de PW-sportvelden past daar niet in. Het Circusfestival pleegt nu een flinke aanslag op de kwaliteit van de ondergrond, doordat alle activiteiten op een kleine oppervlakte plaatsvinden. Het festival beschikt na vertrek van voetbalvereniging PW over meer ruimte. In maart zal de gemeenteraad aangeven of zij akkoord gaat met het collegevoorstel om het benodigde budget voor de verplaatsing (236.500 euro) beschikbaar te stellen. Dat geld wordt voornamelijk ingezet voor de bouw van een nieuw clubgebouw, maar ook voor kleedkamers en aanpassingen aan de nieuwe locatie om de komst van PW mogelijk te maken.

---

Nieuwe kapverordening gaat gepaard met invoering puntensysteem Het college grijpt de wijziging van de kapvoorschriften aan om tegelijkertijd een nieuw toetsingsmodel in te voeren voor kapvergunningsaanvragen, gebaseerd op een puntensysteem. Daarmee kan het belang van het behoud van de boom worden afgewogen tegen het belang van de aanvrager. Beide belangen kunnen in het nieuwe beoordelingsmodel maximaal 100 punten krijgen. Het toetsingsmodel geeft aan dat er in principe geen bezwaar tegen de afgifte van een kapvergunning is, als een boom minder dan 30 punten "scoort". Anderzijds is er volgens het model geen directe noodzaak tot afgifte van een kapvergunning, als een aanvraag minder dan 50 punten scoort. Voor de boom pleiten factoren als plaats, beeld, cultuurhistorische waarde, ecologische waarde, dendrologische waarde en conditie van de boom. Voor de aanvrager pleiten factoren als aard, mate, duur en periode van overlast, maar ook afstand tot bebouwing en mogelijke schade die de boom kan veroorzaken.
Afgelopen december gaf de gemeenteraad haar goedkeuring aan een collegevoorstel voor de invoering van een puntensysteem. De Stichting Natuur en Milieuraad Enschede is akkoord met de uitwerking van het puntensysteem. Hoewel ze verwacht dat het nieuwe toetsingskader nog veel afstemming en kennis vraagt van de mensen in het veld, ziet de stichting het nieuwe systeem als een grote verbetering. Tot nog toe gebruikte de gemeente Enschede algemene beoordelingstermen, die veel ruimte voor interpretatie overlieten. De nieuwe voorschriften gaan per 7 februari aanstaande in. Vanaf dat moment worden alle nieuwe kapvergunningsaanvragen via het puntensyteem beoordeeld. Overigens gebruikt de gemeente Groningen al enkele jaren een soortgelijk puntensysteem.

---

B&W houdt vast aan vijf trouwlocaties
Het college van burgemeester en wethouders wil het huidige aantal van vijf trouwlocaties in Enschede handhaven. De raadscommissie Bestuurszaken en Middelen vroeg het college enkele maanden geleden zijn standpunt te heroverwegen. Menig raadslid vond bijvoorbeeld dat een locatie als 'De Broeierd' ook op de lijst zou moeten kunnen komen. Het gemeentebestuur wil evenwel het scheppen van precedenten voorkomen. Immers: waarom De Broeierd wél en andere horeca-gelegenheden niet. Het stellen van een duidelijke limiet aan het aantal 'huizen van de gemeente' voorkomt een mogelijke wildgroei van trouwlocaties. Daarnaast denkt het college beheersmatig (bijvoorbeeld bij het voortdurend buiten kantoortijden inzetten van bodes en ambtenaren) in de problemen te komen als er geen grenzen worden gesteld.
Hoewel het aantal trouwlocaties wat B&W betreft niet wordt uitgebreid, is het wel mogelijk om incidenteel locaties eenmalig aan te wijzen voor het geven van het 'ja-woord'. Voorgesteld wordt aan de gemeenteraad om het college te laten besluiten of de omstandigheden bijzonder genoeg zijn om dergelijke verzoeken te honoreren.
---

Meer muziek voor iedereen in Podium Twente
Podium Twente zal dit jaar in haar cultuuraanbod ruimte moeten bieden aan een zo breed mogelijke doelgroep. Zeker 127.500 bezoekers dienen een kaartje te kopen voor een van de 279 voorstellingen in 2003. Twintig procent van die voorstellingen zijn gericht op jeugd en jongeren (leeftijdsgroepen 4 tot 14 en 14 tot 21 jaar). Dit is een van de eisen die het Enschedese gemeentebestuur stelt aan de schouwburg voor het verlenen van de subsidie voor 2003. ' Iedereen doet mee!' , luidt daarom het motto.
De budgetovereenkomst 2003 die het college aan de gemeenteraad voorstelt stelt verder eisen aan het aantal muziekvoorstellingen. Recht doende aan het thema 'Enschede muziekstad' dient tenminste zeventig procent van het aanbod uit muziekvoorstellingen te bestaan. Het college onderstreept verder de promotionele waarde die van de Enschedese cultuurinstellingen uitgaat. Daarom wil de gemeente dat er minimaal twee gezamenlijke binnenstadactiviteiten plaatsvinden. In dat kader kunnen worden genoemd het Anatoliëfestival, het Cross-linxfestival en De Bezetting.

Het is voor het eerst dat het gemeentebestuur dergelijke inhoudelijke eisen stelt bij het verlenen van de subsidie. Voorheen werden slechts voorwaarden gesteld aan het aantal uitvoeringen en bezoekers. Het college wenst echter de besteding van cultuurgelden meer in lijn brengen met de in de toekomstvisie uitgestippelde beleidslijnen. Dat houdt in dat de stad in cultureel opzicht aantrekkelijker moet worden gemaakt voor de eigen burgers, voor bezoekers, bedrijven en potentiële investeerders.
Overigens geldt de budgetovereenkomst dit keer slechts voor één jaar. In het verleden werd altijd gewerkt met meerjarenovereenkomsten. Podium Twente bereidt echter samen met Atak, het Orkest van Het Oosten, De Nationale Reisopera, het Conservatorium en de Muziekschool Twente een intensieve samenwerking binnen het Muziekkwartier voor. De finale besluitvorming daarover wordt reeds in het voorjaar van 2003 verwacht.

---