Informatie-avond over `ruimte voor de rivier' op het Eiland van Dordrecht

Vincent Brinkhof
Is het nodig om delen van het Eiland van Dordrecht terug te geven aan de rivier, om de veiligheid van de bevolking bij extreem hoge waterstanden te waarborgen? Kan `meer ruimte voor de rivier' samengaan met de plannen voor meer natuur en recreatie op het Eiland van Dordrecht? En wat voor gevolgen heeft rivierverruiming voor bewoners en omwonenden van het buitengebied van Dordrecht? Op donderdag 30 januari kunnen geĂŻnteresseerde Dordtenaren, tijdens een informatie-avond over `meer ruimte voor de rivier' op het Eiland van Dordrecht, antwoord krijgen op deze vragen.

De informatiebijeenkomst begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het Energiehuis, Noordendijk 148, Dordrecht. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De ingang is aan de achterzijde van het gebouw. Bezoekers kunnen de borden naar het parkeerterrein Energiehuis volgen. Bezoekers kunnen in de pauze van de informatie-avond bij wijze van voorproefje alvast een kijkje nemen op de Dordtse expositie over de gevolgen van de watersnoodramp. Deze tentoonstelling in het Energiehuis gaat officieel pas op 1 februari open voor publiek. De expositie vertelt het Dordtse verhaal van de ramp, met foto's en verslagen van ooggetuigen.

Het Rijk wil dat er meer ruimte komt voor de rivieren, om op die manier overstromingen tijdens extreem hoge waterstanden te voorkomen. Voor veel plekken in het rivierengebied, waaronder het Eiland van Dordrecht, zijn hiervoor maatregelen bedacht. In het afgelopen jaar is onderzocht wat het effect is van deze maatregelen. Ook is onderzocht of die maatregelen kunnen samengaan met de uitvoering van de plannen voor meer natuur en recreatie in Dordrecht, zoals die staan genoemd in het Strategisch Groenproject voor het Eiland van Dordrecht. Op de informatiebijeenkomst van 30 januari volgt hierover uitgebreide informatie. Overigens is het op dit moment nog niet duidelijk of er geld van het Rijk beschikbaar komt om de plannen voor rivierverruiming op het Eiland van Dordrecht uit te voeren. In de loop van het jaar moet hier duidelijkheid over komen.
Meer informatie over rivierverruiming op het Eiland van Dordrecht is vanaf eind januari ook te vinden op de website van de gemeente Dordrecht, www.dordrecht.nl/rivier.

De informatie-avond over rivierverruiming wordt georganiseerd door de Gebiedscommissie voor het Eiland van Dordrecht. In de Gebiedscommissie werken de gemeente Dordrecht, Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland, het Natuur- en Recreatieschap de Hollandse Biesbosch, het Waterschap en natuur- en landbouworganisaties samen aan het Strategisch Groenproject voor het Eiland van Dordrecht. De Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij begeleidt deze samenwerking en zorgt voor de uitvoering van het plan.