Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen
Politiek Platform

Meestgestelde vragen OZB
22-01-2003

Bij de gemeente Wassenaar komen veel vragen binnen over de verhoging van de OZB. In onderstaand bericht worden de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. Ook kunt u uw stem over dit onderwerp laten horen op het politiek platform!


1. Wat is het verschil tussen een modale woning en de gemiddelde woningwaarde?

Antwoord:
De gemiddelde waarde van woningen bedraagt 331.713 (fl. 713.000,-). Dit gemiddelde is afgeleid van de totale waarde (per 1 januari 1999) van alle woningen binnen onze gemeente, gedeeld door het totaal aantal woningen.
Deze waarde komt door het relatief grote aantal (zeer) dure villas in Wassenaar aanzienlijk hoger uit dan wat in de meeste gemeenten een gemiddelde wordt genoemd.

Daarom hebben we in Wassenaar als uitgangspunt van het gemiddelde genomen de waarde van de modale woning.
Modale woning Dit is een veel voorkomende tussenwoning in de jongere wijken van onze gemeente Als maatstaf voor de berekeningswaarde is uitgegaan van de WOZ- waarde van januari 1999 ( 181.500,-- (fl. 400. 000,--).


2. Met welke WOZ- waarde wordt de OZB aanslag 2003 nu berekend?
Antwoord:
De voor uw woning vastgestelde waarde, die is vastgesteld op het waardeniveau van de prijspeil datum januari 1999. Deze waarde vindt u terug op de aan u verzonden taxatie beschikking die in februari 2001 is toegezonden.


3. Hoe kan ik zelf mijn OZB-aanslag berekenen ?
Antwoord:
Uitgangspunt om dit zelf te berekenen is de hiervoor bedoelde waarde van uw woning. Die waarde deelt u door 2268. De uitkomst daarvan vermenigvuldigt u met het tarief:

1) Bent u huurder/gebruiker van de woning, dan vermenigvuldigt u dit met 2,23.

2) Bent u ook nog eens eigenaar daarvan, dan vermenigvuldigt u dit met 4,99.

Extra informatie
Zeer binnenkort zal in de gemeenterubriek en op internet een uitvoerige toelichting worden gegeven over de OZB-verhoging. Bovendien zullen alle belastingplichtigen een bijsluiter aantreffen bij hun aanslag waarin tekst en uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van de OZB-belasting en daaraan gekoppelde tarieven.