Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieu, belastingbetalers en boeren dupe van nieuwe EU-plannen EU te laf voor landbouwhervorming

Amsterdam, 22 januari --- Milieudefensie is zwaar teleurgesteld over de magere landbouwplannen die de Europese Commissie vandaag presenteert. 'Europa ontbeert het lef om met echte hervormingen te komen,' aldus Kees Kodde van Milieudefensie. In plaats van kwaliteitsvoedsel, duurzame landbouw en regionalisering van produktie en consumptie te stimuleren, houdt de commissie het liever bij het oude: steun aan de grote boeren terwijl het milieu wordt afgescheept met een fooi. Hiermee laat de Commissie vooruitstrevende boeren die milieuvriendelijk willen boeren, in de steek.

De vandaag door EU-commissaris Franz Fischler gepresenteerde hervormingsvoorstellen (Mid Term Review) zijn een forse stap achteruit in vergelijking met zijn eerdere voorstel van 10 juli 2002. In de nieuwe Mid Term Review wordt aanzienlijk minder geld gereserveerd voor plattelandsontwikkeling. Dit betekent een grote tegenslag voor de ontwikkeling van de duurzame landbouw en voor kwetsbare natuurgebieden waar boeren een belangrijke rol spelen als landschapsbeheerder.

Cross Compliance
Cross compliance is het stellen van voorwaarden aan de EU-subsidies op het gebied van milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Maar in de nieuwe plannen van Fischler hoeven de boeren slechts te voldoen aan een deel van de wettelijke eisen. Milieudefensie vindt dit onacceptabel. Kodde: 'Het gaat hier om 45 miljard euro belastinggeld van burgers die in een zeer milieubelastende sector wordt gestoken. Dan mag je op zijn minst verwachten dat men de wet respecteert. Er is juist een extra inspanning van de landbouw nodig om duurzaam te worden.'

Subsidieplafond
In juli stelde Fischler nog voor om een subsidieplafond in te stellen, zodat bedrijven niet meer dan 300.000 euro steun zouden krijgen. Was dit al een zeer hoog bedrag, in zijn nieuwe voorstel is zelfs dit plafond verdwenen. Fischler is bezweken onder druk van de invloedrijke grote boeren in de EU.

Exportsubsidies
Het EU-landbouwbeleid is veel te eenzijdig gericht op het veroveren van exportmarkten en op het verlagen van prijzen. Milieudefensie vindt dat exportsubsidies moeten verdwijnen. Deze subsidies drukken ontwikkelingslanden uit de markt en stimuleren overproductie. Boeren zouden een kostendekkende prijs voor hun producten moeten krijgen, mits ze op duurzame wijze produceren. Nu worden wel de prijzen voor de boeren verlaagd, maar er komt nauwelijks meer geld beschikbaar voor plattelandsontwikkeling en duurzame landbouw.
Een nieuw Europees landbouwbeleid moet zich volgens Milieudefensie richten op regionalisering van consumptie en productie, in plaats van
- net als de WTO - te streven naar een wereldwijde vrijhandelszone voor landbouw en voedsel.