Provincie Limburg

Duidelijkere toezichtregels voor Limburgse zwembaden (019)

Gedeputeerde Staten komen met aanvullende regels voor het toezicht in Limburgse zwembaden. Aanleiding daarvoor is de discussie, ontstaan na het noodlottig ongeval afgelopen zomer in Mechelen, of de huidige wettelijke regels wel voldoende duidelijk en adequaat zijn. GS zullen de nieuwe aanvullende provinciale regels nog voor reactie voorleggen aan onder meer gemeenten, de recreatiesector en VROM. De nadere voorschriften kunnen dan worden ingevoerd met ingang van april 2003.

Gedeputeerde Ger Driessen (Handhaving) heeft kort na het ongeval in Mechelen laten weten dat hij van mening is, dat de geldende wettelijke voorschriften voor het toezicht in zwem- en badinrichtingen ruimte laat voor verschillende interpretaties en daarmee voor onduidelijkheid. Het Besluit Hygiëne en Veiligheid Zwem- en Badinrichtingen vereist slechts dat er voldoende toezicht aanwezig moet zijn, maar geeft niet duidelijk genoeg aan, wat dan voldoende is. Datzelfde besluit regelt glashelder aan welke kwaliteitseisen zwemwater moet voldoen, maar is niet eenduidig als het gaat om de eisen aan zoiets belangrijks als het toezicht.
Een appèl van Driessen op het ministerie van VROM om de regels scherper te formuleren heeft tot dusver geen positief resultaat opgeleverd. Gebruik makend van mogelijkheden die de wet biedt, komt de Provincie Limburg daarom met eigen aanvullende regels.

Toezichtplan
De Provincie Limburg stellen in hun nadere regels, aan welke eisen het toezicht moet voldoen. Zwem- en badinrichtingen leggen in een toezichtplan vast, hoe het toezicht is geregeld: hoeveel toezichthouders zijn er en op welke locaties zijn zij te vinden, over welke vaardigheden beschikken zij, welke reddingsmiddelen zijn er, enzovoort. De Provincie zal elk toezichtplan toetsen.

GS vergen van de zwembaden, dat vaardigheden als reddend zwemmen, reanimeren en EHBO permanent beschikbaar zijn. Verder mogen toezichthouders niet tegelijk met het toezicht andere taken uitoefenen.
22-1-2003 09:43

Persberichten archief 2002

Klik hier om het persberichten archief 2002 te openen

Engels Actueel - Persberichten