Politie Twente


Persberichten Politie Twente van 22 januari 2002


Zuid-Twente:

Aanhoudingen na autokraken
03-009112
Enschede, Gemeentewerfstraat
Dinsdag 21 januari, omstreeks 14 uur
Politiemensen surveilleerden in burger op de fiets in de omgeving van de Dr. van Benthemstraat. Hier viel hen het gedrag van een tweetal personen op die tussen geparkeerde auto's stonden aan de Gemeentewerfstraat. Ze zagen dat een van de twee zich bukte tussen de auto's. Hierop liepen de twee weg. De politiemensen zagen toen dat van een van de auto's een ruitje was ingeslagen en dat van een tweede auto een portierslot was vernield. Uit deze laatste auto was tevens een autoradio verdwenen. Ze zijn achter de twee aangefietst en deze werden op de Visserijstraat aangehouden en zijn daarna met behulp van ter plaatse gekomen politiemensen, overgebracht naar het bureau. Bij nader onderzoek bleek dat de radio uit de ene auto onder de andere, opengebroken auto lag. Uit deze laatste was niets weggenomen en was enkel de ruit vernield. Beide eigenaren cq eigenaressen hebben aangifte gedaan of doen dit nog.De twee aangehouden personen, Enschedeers van 32 en 52 jaar, zijn in verzekering gesteld en opgesloten. Het onderzoek wordt voortgezet.


Tasjesroof
03-009261
Enschede, Brinkstraat
Dinsdag 21 januari, omstreeks 19.45 uur
Een 78 jr. Enschedese mevrouw liep gisteravond over de Brinkstraat naar haar woning in de buurt. Plotseling werd haar tas uit haar handen gerukt door een jongen die haar van achteren was genaderd. Een getuige, die aan de andere kant van de straat had gelopen, kon een signalement van de dader geven. Het gaat om een jongen met een donkere huidskleur van ongeveer 20 jaar en 1m 75 lang. Hij had een kaal hoofd en had donkere kleding aan. Ook werd gezien dat de jongen wegrende richting Spelbergweg. Op de hoek van de Brinkstraat met de Spelbergweg stond een tweede jongen die ook hard met de dader mee rende. Deze heeft vermoedelijk op de uitkijk gestaan. Hierbij gaat het ook om een jongen met een donkere huidskleur en ook ongeveer een jaar of 20. Hij had kort stekelig haar.Weggenomen werd een zwarte stoffen tas met daarin een zwarte portemonnee met enkele pasjes en wat kleingeld.Uiteraard wil de politie graag in contact komen met mensen die wellicht iets meer over deze twee kunnen vertellen.


Aanhouding na beroving
03-009333
Enschede, Keppelerdijk
Woensdag 22 januari, omstreeks 03.50 uur
Werd gemeld(letwel gemeld), dat een vrouw tegen haar wil was meegenomen naar een camping aan de Keppelerdijk in Enschede. In eerste instantie werd niets verdachts waargenomen. Even later werd er opnieuw gebeld, nu door de slachtoffers. In de omgeving van de camping werden twee vrouwen, een 34 jr. vrouw uit het Duitse Steinfurt en een 31 jr. Enschedese aangetroffen. Zij vertelden dat ze, na het bezoek van een aantal horecagelegenheden in het centrum van Enschede met twee mannen zijn meegegaan naar een stacaravan op de camping. In de caravan was plotseling door een van de twee mannen, van de 34 jr. de tas afgepakt en bleek even later dat er goederen, o.a. een telefoon en geld uit de tas waren verdwenen. Zij is daarop achter de man aangegaan, die naar buiten was gelopen. Buiten zijn er tussen de 34 jr. en de man wat schermutselingen geweest, en is o.a. haar keel dichtgedrukt. Hierop zijn de twee vrouwen weggegaan en hadden de politie gebeld. In de directe omgeving werd daarop een man gesignaleerd die bij het zien van de politiemensen er vandoor ging. Er werd onmiddellijk een onderzoek ingesteld en kon deze man, een 25 jr. Enschedeer, worden aangehouden en met de nodige moeite, hij verzette zich hevig, worden overgebracht naar het bureau waar hij is opgesloten. De beide vrouwen herkenden deze 25 jr. als een van de twee. Een onderzoek naar de tweede persoon heeft nog niet tot resultaat geleid.


Aanhouding na aangifte oplichting
02-010227
Enschede, Calslaan ( de oplichting)
Begin mei 2001 (oplichting), 22 januari 2003 (aanhouding)
Begin mij 2001, werden door een thans 28 jr. man, die nu woonachtig is in Borne en destijds in Enschede, 15 zeiljacks gekocht bij een sportzaak aan de Calslaan in Enschede. Hij deed daarbij een aanbetaling van ongeveer het derde deel van het aankoopbedrag. De rest van het bedrag zou direct daarna worden betaald, maar hij wilde de jacks graag al mee hebben, omdat die bedrukt moesten worden. Hiermee werd door de eigenaar van de zaak ingestemd. Echter het restbedrag werd niet betaald. De eigenaar heeft diverse keren geprobeerd de man te benaderen of te bereiken, maar dit lukte maar niet, waarop hij op 5 februari 2002 aangifte van deze zaak heeft gedaan. Hierop heeft ook de politie geprobeerd de man op te sporen, maar hij was verdwenen. De officier van justitie gaf daarna toestemming voor de aanhouding. De man werd als gezocht opgegeven. Begin dit jaar werd bekend dat hij nu woonachtig was in Borne. Vanmorgen is hij in zijn woning in Borne aangehouden en overgebracht naar Enschede. Hier is hij afgehoord en hij verklaarde dat hij het restbedrag onmiddellijk over zou maken. Justitie zal nadat het geld is overgemaakt, bepalen of er wel of niet tot verdere vervolging zal worden overgegaan.

Jan Camphuis: 053-4555350, sema: 06.57634981